Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

marți, 12 februarie 2013

Recenzie: Agatha Christie - Jocuri de oglinzi


„E bătrână dar are o minte brici…” 


            Știți despre cine vorbesc? Despre simpatica bătrânică Jane Marple, personajul principal în vreo 30 de romane și povestiri ale Agathei Christie. Romane încadrate genului policier/ mistery.
De această dată Jane Marple este rugată de prietena ei din copilărie, Ruth van Rydock, să îi facă o vizită surorii acesteia, Carrie Louise. Ruth simte că ceva nu e în regulă pe domeniul surorii ei, la Stonygates.
Instinctele ei de detectiv, o fac pe Miss Marple să accepte imediat și se pune pe observat lucrurile care nu sunt la locul lor, încă de la sosirea în gară, când este întâmpinată de Edgar Lawson și condusă până la urmă, la reședința Stonygates, de către Gina, nepoata lui Carrie Louise.

La Stonygates se găsește o mulțime de oameni, fiecare adus acolo de diferite scopuri, fiind rude, prieteni sau apropiați proprietarilor, ori pacienți și angajați la colegiul de reeducare a tinerilor delicvenți; colegiu a cărui programe sunt susținute din imensa avere a familiei Serrocold.
Ar fi mult prea complicat să vă explic toate relațiile existente între personajele implicate și nici nu ar avea farmec fără povestirea în background sau fără observațiile și comentariile spirituale și extrem de adevărate ale simpaticei bătrânici.
Ce constată Miss Marple când ajunge la Stonygates e faptul că Ruth nu a greșit, bănuind că sora sa are probleme. Pentru început, personajul principal este un fin observator, ca în toate romanele de altfel, lucru care o va ajuta la dezlegarea enigmei morții lui Christian Gulbransen. Totul pare a fi o poveste extrem de încâlcită în care vinovatul este extrem de greu de găsit. Iar pentru a complica situația, pe final, se mai adaugă niște morți ale unor persoane care erau aproape de dezlegarea misterului.
Bineînțeles că nu o să vă dezvălui cine se făcea vinovat de crimă, dar vă spun că motivul era constituit de bani. Numai că, toate persoanele din casă, cu excepția lui Jane Marple desigur, puteau fi interesate de moștenirea pe care le-ar fi lăsat-o Carrie Louise. Și acum o să vă uitați mai sus să verificați cine era victima. Era Christian Gulbrandsen. Și care e legătura cu Carrie Louise? Eh, o să aflați voi, doar nu credeați că o să vă spun eu tot?! În plus, romanele Agathei Christie nu sunt niciodată atât de simple pe cât par la prima vedere, de ce le-aș simplifica eu?
Înainte de a încheia, menționez o scenă amuzantă. Detectivul chemat pentru rezolvarea crimei își face la un moment dat griji pentru un eventual șoc al fragilei bătrânici (Marple) însă „modestia o determină pe Miss Marple să nu spună că era deja destul de familiarizată cu crima.”
Mai adaug că romanul a apărut în 2012 la Rao în traducerea Roxanei Ghiță și poate fi achiziționat prin oricare dintre linkurile următoare, deoarece conduc direct la roman: 

Mult spor la dezlegat misterul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...