Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

marți, 28 august 2012

Recapitulare literară 4-5-6

Pornisem eu seria asta de recapitulări și uite că am rămas cu ea în urmă. Deoarece nu vreau să renunț la ce am început, dar nici să o lungesc prea mult, recuperez astăzi:

Vineri 17 februarie: Încleștarea Regilor de George RR Martin era recenzată pe blogul meu. Încleștarea Regilor prezintă războiul celor cinci regi, război început în volumul trecut odată cu uciderea regelui Robert I Baratheon primul pe numele său și acuzația de trădare adusă lui Eddard Stark, Mâna Regelui; care mână va sfârși, șocant, decapitată, autorul demonstrând o originalitate și un cinism în construirea narațiunii. Sadismul auctorial a șocat milione de cititori dar nu i-a îndepărtat de lectură, ci din contră i-a legat mai tare de firul narativ și i-a pregătit psihologic pentru următoarele morți ale unor personaje îndrăgite sau apreciate.


Luni 27 februarie: Fata de hârtie de Guillaume Musso. Fata de hârtie e un roman nou, proaspăt cu un suflu literar aparte. Ne prezintă o poveste despre crearea poveștii. Un fel de artă poetică dar pentru proză. Povestea unui scriitor despre scrieriile sale, despre modul în care face evenimentele și personajele să prindă viață în fața cititorului, despre inspirația lui și plăcerea pe care i-o dă scrisul.

Joi 1 martie: Bestia de Alex Flinn. Bestia e o repovestire a basmului „Ultima petală a trandafirului”, transpusă și adaptată New York-ului zilelor noastre. Ce trebuie să faceți voi, ca cititori e să aflați dacă Kyle va reuși să iasă de sub influența blestemului, dacă va reuși să demonstreze că are și suflet nu numai înfățișare.

Joi 8 martie: Sanctus de Simon Toyne490 de pagini de acțiune, adrenalină și mister condimentate cu puțin fantasy la final, asta este Sanctus. Povestea e una neașteptat de bună și te prinde în mrejele ei, cerându-ți să o continui. Un mister religios constituie intriga, iar plasarea lui într-o zonă exotică îi aduce un farmec aparte. Călugărul Sancti, Samuel trădează ordinul în care tocmai a intrat și căruia i-a aflat cel mai adânc secret, însă din Mănăstirea Citadela nu se poate evada, așa că scopul lui e altul, acela de a atrage atenția mass-mediei și implicit surorii lui cu care pierduse orice contact cu ani în urmă.

Joi 29 martie: Casa cu aburi de Jules Verne. Casa cu aburi începe cu un eveniment istoric, revolta șipailor din India, ca mai apoi să ne fie prezentată o nouă minune a tehnicii și anume casa cu aburi, cu care un grup de aventurieri se decid să plece într-o călătorie prin India. Pe parcurs aflăm detalii atât despre personaje și trecutul lor cât și despre evenimente istorice sau descoperiri geografice. Ca întotdeauna cărțile autorului francez sunt adevărate mine de cunoștințe, un fel de minienciclopedii - dar se pot dovedi și adevărate pietre de moară puse în calea unui fir narativ alert și vioi.

Joi 5 aprilie: Iureșul Săbiilor de George RR Martin. Acest al treilea volum al impresionantei saga fantasy construită de George R.R. Martin e cel mai complex, mai plin de evenimente și explicații totodată, dintre primele trei. Celor ce nu au citit încă Iureșul Săbiilor le recomand să o facă deoarece va aduce lumină asupra unor întâmplări încețoșate încă din începutul primului volum. Pe deasupra are cele mai multe și mai neimaginate răsturnări de situație; deși s-ar crede că primele două volume ne-au pus în gardă în legătură cu ceea ce e capabil autorul să facă cu personajele și destinele lor, se pare că încă mai are ași în mânecă și ne servește noi și noi întâmplări aducând la suprafață personaje mai obscure a căror roluri devin din ce în ce mai importante.

Duminică 22 aprilie: Cea Așteptată de Kathleen McGowanCea Așteptată romanul lui Kathleen McGowan apărut în 2007 la Rao, în 2006 în original,  este prima parte a legendei Mariei Magdalena.  Da, ați auzit bine, este vorba despre Maria Magdalena și despre importanța ei istorico-religioasă, despre căsătoria ei cu Isus și despre nedreptățile pe care i le-a făcut și încă i le mai face biserica.

Joi 26 aprilie: Cartea Iubirii de Kathleen McGowan. Cartea Iubirii, al doilea volum al legendei Mariei Magdalena scrisă de Kathleen McGowan, apărută în 2009 și tradusă în română la Rao în 2011. Acțiunea acestui volum este plasată la câteva luni după cel anterior și se concentrează pe găsirea Cărții Iubirii, Evanghelia scrisă de însuși Isus, cea care conține cele mai pure și fundamentale învățături creștine. Totuși această scriere radicală contravine textelor fabricate de biserică, ceea ce a dus la declanșarea unei cruciade extrem de sângeroase împotriva catarilor.


Joi 3 mai: Vremea Îngerului de Anne RiceDupă decenii de vampiri și vampirisme Anne Rice a simțit că și-a epuizat resursele în domeniu și cu Vremea Îngerului s-a reprofilat pe o ramură a literaturii fantasy care este la începuturi în ceea ce privește exploatarea ei. Și aici vorbesc despre îngeri. Dacă stau bine și mă gândesc, era nevoie de a aduce îngerii mai aproape de omenire, chiar dacă prin intermediul unor lumi sau situații fantastice. Îngerii erau singurele creaturi mai puțin implicate în literatură; poate și din cauză că e reprezintă un subiect de sub aripa bisericii, și de multe ori la abordarea unor astfel subiecte sensibile, reprezentanții bisericii sar ca arși.

Joi 10 mai: Tunele de R. Gordon & B. Williams.  Tunele e într-adevăr o carte fantasy destinat adolescenților, dar asta nu ar trebui să oprească sau să jeneze pe cineva când e vorba de a-i acorda o șansă la lectură.Textul celor doi autori ni-l aduce în prim plan pe Will Burrows un băiat de paisprezece ani care locuiește în Londra și care credibil sau nu, are puține lucruri în comun cu ceilalți membri ai familiei sale. Unul dintre acele puține lucruri este pasiunea pentru săpături pe care o împărtășește cu tatăl său și care, inevitabil și ușor de ghicit (nu uitați care e titlul romanului), conduce spre intriga ce va incita mintea ascuțită a cititorului.

Joi 17 mai: Ella de Angela Becerra. Ella, romanul pe care am avut plăcerea de a-l lectura, de a-l savura de-a dreptul redă între copertele sale o complexă și mișcătoare poveste de dragoste, combinată cu un erotism rafinat și de o senzualitate extremă și ascunzând adevărate abisuri ale singurătății, pe care le traversează personajul principal.


Joi 7 iunie: Festinul Ciorilor de George RR Martin. Festinul Ciorilor are o structură sferică deoarece începe printr-un prolog plasat la Citadelă (locul unde sunt educați maesterii) și se încheie tot acolo, doar că între timp, noi ca cititori, am aflat mult mai multe despre personaje pe care nici nu le cunoșteam până în acest volum sau le-am considerat neînsemnate. O altă „ciudățenie” a acestui volum ar fi faptul că nu toate capitolele au numele unor personaje, unele dintre ele au poreclele lor, altele au sintagme drept titlu și toate acestea la un loc dau puțin peste cap structura implementată de autor, în mintea cititorului, încă din primul volum.
Așa cum v-ați obișnuit sub titluri se găsesc linkuri către recenzii, iar în textul scurtei prezentări se găsesc linkuri către librăriile online de unde pot fi achiziționate aceste volume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...