Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

luni, 29 decembrie 2014

Recenzie: John Burnham Schwartz - Imparateasa

Povestea pe care o avem în față este povestea lui Haruko, o tânără dintr-o familie bună, dar nu din aristocrație, o tânără inteligentă, frumoasă și o bună jucătoare de tenis. Începând cu puțin timp înainte războiului și continuând până în prezent aflăm detaliile vieții primei regine a Japoniei care nu este de origine aristocratică ci din popor.

John Burnham Schwartz se folosește de vieți și evenimente din viața familiei regale japoneze pentru a crea o operă de ficțiune în care să ne putem lăsa purtați de val, dincolo de ziduri, în palatul regal, unde muritorii de rând nu au acces.




Haruko devine în 1959 prințesa moștenitoare prin căsătoria ei cu prințul Japoniei, moștenitorul Tronului Crizantemei. Nimeni nu o pregătește însă cu adevărat pentru ceea ce urmează. Este tratată cu cruzime și suspiciune de fiecare dată fiind urmărită și controlată constant. De fapt singura ei menire este aceea de a da un moștenitor. Din fericire reușește să dea naștere unui fiu astfel încât suita regală nu are motive regret că au acceptat-o în cadrul monarhiei.
Povestea lui Haruko nu se încheie însă aici. După nașterea lui Yasu, Haruko suferă o cădere nervoasă și își pierde vocea. În ciuda numeroșilor doctori și specialiști aduși să o consulte, nimic nu pare să o readucă pe prințesa moștenitoare la condiția inițială. Leacul ei se dovedește a fi o vizită la părinții ei, una dintre rarele vizite care îi sunt permise. Acolo, în casa de vară din Karuizawa, părinții ei reușesc fără să știe să o facă să ăși recapete vocea și pofta de viață.
Haruko decide că ea e cea care trebuie să își controleze viața și nu împărăteasa și doamnele ei de onoare, iar tradițiile și obiceiurile ar mai trebui schimbate și încălcate din când în când, într-o lume în plin progres cum e Japonia.
Mai târziu ajunsă în postura de împărăteasă, Haruko se vede nevoită să joace rolul definitoriu în convingerea lui Keiko să devină soție pentru fiul ei și prințesă moștenitoare. Ce se va întâmpla însă și cum va decurge viața viitorului cuplu regal, vă las să descoperiți singuri lecturând Împărăteasa  de John Burnham Schwartz.

Lectură incitantă să aveți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...