Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

miercuri, 30 ianuarie 2013

Recenzie: Edmondo de Amicis - Iubire și gimnastică


Cred că mulți dintre voi știați, ca și mine de altfel, de o singură carte a lui Edmondo de Amicis, și anume, celebra Cuore.  Ei bine am avut ocazia și plăcerea să descopăr că mai există și alte romane scrise de autorul italian. 
Despre ce carte e vorba? Despre „Iubire și gimnastică”, o carte editată de Allfa în 2012 în colecția Iubiri de altădată, colecția aceea de buzunar, cochetă și roșie, în mare parte, în care se mai găsesc autori precum Cehov, Daudet ori Jane Austen.
Celor care ați făcut cunoștință cu de Amicis mai demult vă pot spune că a rămas același pedagog plin de sentiment și dăruire pentru educație și cultură. Celorlalți vă spun că la de Amicis puteți găsi o sensibilitate aparte, dacă știți unde să vă uitați și mai ales puteți să explorați o literatură cum nu ați mai întâlnit, mai ales în contextul actual când mare parte din cărțile ce ne ajung în mâini sunt americane ori britanice.

În cele 156 de pagini ne este relatată povestea unui secretar care s-a îndrăgostit nebunește de o tânără profesoară de gimnastică. Așa cum îi este în obicei autorului, ne dă informații amănunțite despre personajele ce urmează a interacționa, cât și despre principalele locuri de desfășurare a acțiunilor. În cazul de față cele mai multe evenimente au loc în casa comandantului Celzani; casă împărțită în apartamente și închiriată unor adevărate tipuri umane, căci Edmondo de Amicis surprinde extrem de bine și tipologiile umane, probabil un defect (sau nu) datorat carierei sale de pedagog.
Don Celzani – nepotul comandantului proprietar – are o educație monahală, de unde și apelativul „don” și o timiditate extremă care îl împiedică o să îi facă cunoscute sentimentele sale domnișoarei Pedani, profesoara de gimnastică. Domnișoara Padani e tipul de femeie despre care am putea spune că e măritată cu munca, e atât de absorbită de cercetarea în domeniu, de inventarea unor noi exerciții și de participarea la congrese și conferințe, pe lângă cursuri și lecții în particular și încât nu observă ceea ce toată casa vede, și anume că don Celzani e îndrăgostit până peste urechi de ea.
În cele din urmă don Celzani își face curaj și scrie o scrisoare plină de sentiment și dorință, din care reiese că el își dorește să se căsătorească cu domnișoara Pedani. De aici încolo necazurile vor apărea unul după altul, iar bietul secretar va reuși să-și transforme în dușmani pe toți locatarii casei inclusiv pe unchiul său.
Finalul poveștii este unul surprinzător chiar prin faptul că este dezvăluit doar în ultima frază.    
Cartea poate fi achiziționată la prețuri reduse prin:
- elefant.ro (varianta print)
- elefant.ro (ebook)
- libris.ro (varianta print)
- books-express (varianta print)

2 comentarii:

  1. N-am citit această carte. Ştiu că a mai scris şi alte lucrări, dar eu n-am citit, decât cum spuneai "Cuore". Mă bucur că ai amintit de Amicis - mă gândeam cât de actuală este Cuore pentru copiii de ani. Mersi de recomandare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu habar nu am avut că a mai scris și altceva, bănuiesc că știai datorită profesiei tale.
      Comparativ cu romanul „Cuore” cartea asta e un micro-roman, are doar 156 pagini. În maxim 3 ore de lectură o dai gata!

      Ștergere

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...