Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

marți, 26 iunie 2012

Articolul de marti: Bibliotecari/e Ep.4


După o altă pauză am revenit cu un nou episod din serialul meu. Deși inițial voiam să creez un serial de șapte sau chiar opt episoade, între timp m-am răzgândit și am decis să îl scurtez, în așa fel încât cel de azi este ultimul episod. Acum voi prezenta pe scurt ultimele patru tipuri de bibliotecari, așa după modul în care am considerat eu că ar fi bine să îi tipologizez:

4. Bibliotecarul/a mereu ocupat/ă, dar amabil/ă. Întotdeauna l-am văzut făcând ceva, indiferent că muncea ceva la computer, aranja cărțile pe rafturi ori punea fișele în ordine, mereu era ocupat cu ceva. Ceea ce a fost mereu de apreciat e faptul că niciodată, dacă nu mai era altcineva disponibil, nu lăsa cititorul să aștepte ci își lăsa treaba pentru mai târziu.
5. Bibliotecarul/a tânăr/ă și drăguț/ă. De obicei proaspăt angajată, pe care ceilalți colegi o „împing” mai mereu să interacționeze cu publicul cititor. De cele mai multe ori, astfel de bibliotecari/ bibliotecare sunt amabili, drăguți și amuzanți care te spijină și te ajută până văd că ai reușit să îți îndeplinești scopul propus la intrarea în bibliotecă.
6. În contrast cu tipul de bibliotecar/ă de mai sus se găsește bibliotecarul/a fitzos/oasă și arțăgos/oasă. În relația cu asemenea persoane cel mai bine e să nu ai prea multe de cerut sau aflat. De cele mai multe ori se așteaptă ca tu să știi exact ce cauți, de la autor până la locul apariției, chiar și locul în raft dacă se poate, iar o semnătură plasată greșit ori o zi întârziere se pot transforma într-un adevărat calvar pentru cititor. Aceste persoane dovedesc clar că „relațiile cu publicul” nu este domeniul care li se potrivește. Le recomand o schimbare de carieră.
7. Ultimul tip: Bibliotecarul/a bătrân/ă enervant/ă câteodată și puțin cam surd/ă de cele mai multe ori. În cazul de față, vârsta de pensionare din ce în ce mai înaintată poate fi vinovata. Este neplăcut să fie nevoie să repeți un titlu ori un autor de două-trei ori și asta pe un ton ridicat pentru ca la final, pe lângă privirile reprobatoare din partea celorlalți cititori să primești și un răspuns de tipul „Acest titlu nu se află în bibliotecă/ este împrumutat” însoțit de un „vă rog să vorbiți mai încet deoarece vă aflați într-o bibliotecă.” Să nu îmi spuneți că într-o astfel de situație nu vă vine să faceți cale întoarsă dacă observați că acesta este singurul bibliotecar disponibil.
Cu greu mare, cu amânări și întârzieri am ajuns și la finalul acestui serial de articole. Mulțumesc cititorilor pentru sprijin și urez tuturor Lecturi plăcute!    

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...