Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

joi, 7 iunie 2012

Recenzia de joi: George R.R. Martin - Festinul Ciorilor


Până nu de mult „Festinul Ciorilor” era ultimul volum publicat din saga Cântec de Gheață și Foc. Între timp a apărut și mult-așteptatul „Dans al dragonilor” astfel că „Festinul...” și-a pierdut privilegiul de cel mai recent volum. Dar să nu mă mai lungesc cu vorba și să vă spun ce aduce nou acest al patrulea volum. Ei bine, continuă povestea din celelalte trei, o duce mai departe, sau dacă vreți, mai aproape de iarna nemiloasă pe care ruinata casă Stark o tot anunța prin motto: Winter is coming.Acest volum are o structură sferică deoarece începe printr-un prolog plasat la Citadelă (locul unde sunt educați maesterii) și se încheie tot acolo, doar că între timp, noi ca cititori, am aflat mult mai multe despre personaje pe care nici nu le cunoșteam până în acest volum sau le-am considerat neînsemnate. O altă „ciudățenie” a acestui volum ar fi faptul că nu toate capitolele au numele unor personaje, unele dintre ele au poreclele lor, altele au sintagme drept titlu și toate acestea la un loc dau puțin peste cap structura implementată de autor, în mintea cititorului, încă din primul volum.

Acțiunea prezentată în „Festinul Ciorilor” e doar o parte din evenimentele din Westeros și nimic din Essos, iar motivele pentru această împărțire a acțiunii, pe care o va completa „Dansul Dragonilor”, le veți afla din nota autorului din finalul volumului, asta dacă aveți răbdare să citiți tot până acolo, dacă nu, mergeți de la bun început la final, citiți textul ăla, să aveți sufletul împăcat când vă apucați de lecturat.

Deoarece autorul ne-a obișnuit cu o puzderie de personaje, era și normal ca în volumul acesta să introducă altele noi, după ce, o mare parte dintre ele le-a decimat fără regrete în volumele precedente lăsând cititori și cititoare cu ochii umezi sau înotând de-a dreptul în lacrimi. Personajele a căror evoluție e urmărită în cele peste nouă sute de pagini sunt cele care au avut sau au ceva legături cu Debarcaderul Regelui precum:
-          - Regina Cersei, care este mai mereu bântuită de amintiri din tinerețe, când o maegi i-a prevestit necazurile și nefericirile de care va avea parte, și care par să se îndeplinească una câte una.
-          - Alayne Stone fiica bastardă a lordului protector din Vale, lordul Petyr Baelish. Cu siguranță vă amintiți cine e Alayne din „Iureșul Săbiilor”, dacă nu, nu vă faceți griji, vă veți aminti cu siguranță odată ce veți citi capitolele dedicate ei.
-          - Brienne din Tarth cea care a plecat în căutarea fiicelor lui Catelyn Stark, Sansa și Arya cu speranța de a-și ține cele două promisiuni făcute, una către Catelyn, cealaltă către Jamie.
-         -  Jamie Lannister, conducătorul gărzii regelui nu se mai simte atât de apropiat de sora sa, regina Cersei, acum după ce a rămas și fără mâna dreaptă și fără abilitățile sale de mare războinic.
-          - Doran Martel împreună cu tot Sunsprear-ul ne este prezentat împreună cu o multitudine de amănunte ce ne dau de înțeles că pe viitor vor fi mult mai implicați în luptele din Westeros.
-          - Asha Greyjoy și rudele sale, krakeni, avizi de bogății și putere și de dobândirea Tronului de Fier.
-          - Și nu în ultimul rând, Arya Stark, cea care pe finalul volumului anterior folosise moneda și cuvintele „Valar morghulis” și pentru care a primit răspunsul „Valar Dohaeris”. Aventurile ei o poartă pe tărâmuri tot mai necunoscute unde este supusă unor numeroase încercări.„Festinul Ciorilor” nu este decât o nouă rundă de răspunsuri la întrebările volumelor anterioare și un nou set de întrebări a căror răspuns le vom găsi în volumele următoare ale acestei magnifice saga: Cântec de Gheață și Foc.

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...