Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

miercuri, 10 aprilie 2013

Recenzie: Suzanne Collins - Revolta


Am ajuns și la cel din urmă volum al trilogiei scrise de Suzanne Collins. Sincer, primele două volume mi-au plăcut mult mai mult decât ultimul. Acesta din urmă a fost ușor de ghicit, nelăsând prea multe surprize cititorilor. Finalul a fost totuși bine-venit, acum știu că îmi pot lua de-o grijă și am cu o serie începută, mai puțin.
Așa cum numele dezvăluie, volumul trei aduce răzmerița în întregul Panem, răzmeriță pornită și susținută de locuitorii din districtul 13. Acel district despre care vă amintiți că fusese ras de pe suprafața pământului de către forțele Capitoliului. Ei bine, fusese districtul cu tehnologia nucleară așa că a avut parte de un armistițiu și s-a reorganizat în subteran.
Katniss acceptă să devină Gaița Zeflemitoare, simbolul revoluției în schimbul vieților apropiaților ei și în schimbul vieții lui Peeta, care după cum vă amintiți a rămas în custodia Capitoliului și care este torturat pentru dezvăluirea unor informații pe care nu le deține.

Mare parte din volum se constituie într-o luptă psihologică între președintele Snow și Katniss, o luptă care o duce pe cea din urmă la epuizare, neîncredere și căderi psihice. Atât pentru protagonistă cât și pentru cititori este binevenită trecerea la acțiune de pe finalul volumului, în care evenimentele se precipită, devin extrem de sângeroase. Finalul e șocant, neașteptat și tulburător dar parcă perfect asezonat unui univers distopic ca cel realizat de Suzanne Collins.
În acest volum, personajul asupra căruia mi-am plasat atenția și pe care mi-a plăcut să-l urmăresc a fost Finnick Odair care ajunge la fel de deplasat mintal precum cea pe care o iubește, și mi se pare că cei doi merită într-adevăr să fie fericiți.
De asemenea atenția mi-a mai fost captivată și de îmbunătățirile tehnologice pe care Beetee le aduce armelor și tehnologiilor Districtului 13. Mi-ar fi plăcut să se pună mai mult accentul pe tehnologiile utilizate, dar probabil asta ar fi transformat romanul într-un SF.
„Revolta” aduce un final pe care l-am așteptat și într-o mare măsură l-am preconizat, exceptând partea sentimentală a lui Katniss, pe care nu aș fi ghicit-o în veci. Vă pot spune că nu va rămâne singură și va considera lumea după căderea Capitoliului potrivită pentru întemeierea unei familii.    

Lectură plăcută!

4 comentarii:

  1. Aceasta trilogie a fost printre cele mai bune carti citite de mine in 2012. Primul volum a ramas preferatul meu .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o serie ce vine cu o abordare nouă în young-adult fantasy, poate de asta a și prins așa la public.

      Ștergere
  2. Am citit doar primul volum. Mă pregătesc pentru următoarele. Partea interesantă este că după ce am citit descrierea de pe coperta 4 am fost sceptică. M-am gândit că nu o să îmi placă. M-am apucat de ea doar pentru că era cadou de la fiica mea. Am fost surprinsă că m-a "prins" încă de la primele pagini și că m-a ținut cu sufletul la gură.
    Mulțumesc pentru recenzie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sonia ești binevenită aici oricând să împărtășești impresii, să ceri păreri sau să critici cărțile.
      Lectură plăcută!

      Ștergere

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...