Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

marți, 10 ianuarie 2012

Recenzie: Nicole Krauss - Un bărbat intră în cameră


Un roman cu tentă psihologică apărut la Humanitas Fiction în colecția Raftul Denisei,  un roman apreciat și lăudat – astfel că nu puteam să nu îl citesc, să aflu dacă toate acele laude și cuvinte pompoase își au locul și rostul pe coperta acestei cărți.
            Romanul lui Nicole Krauss e întradevăr altfel; e literatură modernă, însă literatură de calitate, bine scrisă și conturată, numai bună de citit. Un bărbat intră în cameră e un altfel de roman inițiatic în care eroul suferă mai întîi inițierea și apoi pleacă în călătoria inițiatică; un bildungsroman văzut și trăit de personajul principal, de la coadă la cap.
            Samson Green, personajul principal, este găsit de poliție în deșert, în apropierea Las Vegasului, fără memorie, din cauza unei tumori cerebrale.
După operație constată că numai e același , că nu se mai regăsește în vechea lui viață de profesor universitar la Columbia University, alături de soția sa Anna. Acceptă provocarea, unui om de știință misterios, de a face parte dintr-un experiment legat de memorie și transferul de amintiri, în speranța de a-și recipera propriul sine, însă după cum va constata, la finalul experimentului nu va fi deloc mai aproape de a se regăsi pe sine și vechea lui viață.
            Numele personajului este oarecum alegoric folosit, iar povestea biblică este uimitor de asemănătoare cu cea creată de Nicole Krauss. Similar tăierii părului lui Samson, în biblie, este extirparea tumorii din creier, iar călătoria haotică prin deșert și diferite orașe este aproape identică cu așteptarea lui Samson în vederea creșterii părului. 

          Finalul aduce distrugerea și autodistrugerea în ambele cazuri, însă Samson Green reușește să-și creeze un nou eu, diferit de tot ce a fost și a trăit, dar suficient de elaborat și la bine conturat încât să-i permită supraviețuirea individuală într-o societate complexă.

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...