Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

duminică, 22 octombrie 2017

Recenzie: Gayle Forman - Dacă aș rămâne




Editura: RAO
An apariție: 2011
Traducerea din limba engleză: Manuela Bulat
Număr pagini: 220

“Dacă rămân. Dacă trăiesc. Depinde de mine.“

Am citit acest roman dintr-o suflare. Poate pentru faptul că nu am citit de ceva timp sau poate pentru că lectura este cel mai bun loc de a te refugia, când simți că lumea ta se prăbușește. Este un tărâm în care trăiești din foarte multe perspective; din care înțelegi că fiecare are o importanță aici și un destin de urmat.
Cartea are ca centrum mundi muzica. Această artă reprezintă pentru mulți un punct de sprijin în existență. Datorită ei, familia Miei este foarte unită și împlinită. La doar 17 ani, Mia iubește violoncelul, pe care îl primește cadou de la părinți după ce urcă pentru prima dată pe scenă la un spectacol de la școală. Când arcușul atinge corzile, ea se contopește cu el și se simte dragostea cu care cântă.


Mia provine dintr-o familie de muzicieni, părinții ei au cântat într-o trupă, până când familia a devenit mai importantă decât concertele. Teddy, fratele ei mai mic, la fel moștenește pasiunea pentru muzică; cât e ziua de lungă bate tobele tatălui său.
Siguranța și pasiunea cu care cântă la instrument, îl atrage pe Adam; un rocker punk din trupa locală Shooting Stars.
Fericirea care înconjoară sufletul Miei, este spulberată în momentul în care are loc un accident de mașină. Realizează că se află între viață și moarte, doar atunci când își vede trupul într-o stare critică.
Medicii se chinuie să o readucă la viață, însă ea nu este hotărâtă că dorește asta. Ce rost ar mai avea să existe, dacă părinții și fratele ei sunt deja pe cealaltă lume? Cum ar putea ea să respire, când nu are lângă ea pe ai ei?
Rudele, prietena ei cea mai bună, Kim, dar mai ales Adam, îi cer să se întoarcă, să înfrunte durerea și să-și continue viața.
Ceea ce transformă lectura dintr-una clasică într-una diferită, este alternanța evenimentelor. Îmbină trecutul, amintirile care au marcat-o, cu situația din prezent. Pe baza acestora, ea trebuie să decidă.
“Orice ai alege, câștigi. Și, orice ai alege, pierzi.“
Moartea pare cea mai rapidă soluție și cel mai ușor de înfruntat; însă trebuie să iei în considerare ce lași în urmă, cui provoci durere și ce s-ar fi întâmplat dacă ai fi trait.
Ecranizarea nu atinge toate aspectele romanului. Prin lectură, poți înțelege ceea ce simte personajul principal, cum vede ea situația și cum pune în balanță întâmplările.
Este primul roman pe care îl citesc de Gayle Forman și pot spune că sunt de acord cu Entertainment Weekly “ E scrisă superb.“
Romanul îl puteți comanda de aici sau de aici
Lectură plăcută!


2 comentarii:

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...