Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

miercuri, 5 octombrie 2016

Recenzie: George RR Martin - Furtună pe Windheaven

În așteptarea celui de-al șaselea volum din AsoIaF, îi mai fac câte o vizită lui Martin, lecturând câte un alt roman de al său. De data aceasta Furtună pe Windheaven, roman pe care l-a scris în 1981 împreună cu Lisa Tuttle.
La o primă privire am crezut că Furtună pe Windheaven e un roman SF, însă pe măsură ce am înaintat cu lectura îl consider mai degrabă un steampunk fantasy, însă nu e deloc ușor de a-l încadra. Romanul are elemente SF și space opera împletite pe un schelet science fantasy destul de solid.
Tema centrală a romanului este zborul, sau mai bine zis dorința oamenilor de a zbura precum păsările. Ei bine, pe Windheaven acest lucru este nu doar posibil ci și necesar, deoarece planeta este acoperită în mare parte de un ocean, iar uscatul este fragmentat în numeroase insule. Între aceste insule cea mai rapidă cale de comunicare o reprezintă zburătorii; mesageri înaripați care străbat distanțe imense folosindu-se de forța brațelor pentru a pune aripile în mișcare, precum și de curenții de aer. Însă nu toată lumea poate zbura, nu toți au acest privilegiu, deoarece numărul aripilor este unul limitat, iar secretul confecționării lor este unul demult pierdut.


Maris este o tânără înrădăcinată, ca mulți alții de pe Windheaven. Ce o face pe ea să fie diferită și să devină eroina romanului este dorința ei nestăvilită de a deveni zburător. Însă ea nu are nici cea mai mică șansă de a face lucrul acesta, deoarece aripile se moștenesc în familiile de zburători. Și totuși asta nu o va opri de la a încerca să schimbe niște reguli și tradiții străvechi, introducând astfel un element esențial în structura operei și anume conflictul între generații, și determinând un adevărat efect butterfly.
Așadar tânăra Maris va deveni zburător, căci asta își dorea dintotdeauna, însă va face acest lucru cu prețul răsturnării din temelii a unei tradiții care de bine de rău făcea lucrurile să funcționeze, iar oamenii aveau încredere în aceasta, precum și în corectitudinea zburătorilor. Odată ce zborul devine accesibil aproape oricui, inevitabil vor apărea și situații în care mesagerii zburători vor dori să modifice conținutul mesajelor pe care le transmit și vor face asta având cele mai bune intenții însă semănând îndoială printre cei ce se folosesc de acest mijloc de comunicare.

Furtună pe Windheaven ilustrează destul de bine sintagma ai grija ce îți dorești căci s-ar putea întâmpla.

Romanul poate fi achiziționat la prețuri reduse de pe elefant.ro printr-un click aici sau de pe libris.ro prin click aici, precum și de pe okian.

Spor la citit!

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...