Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

miercuri, 26 iunie 2013

Recenzie: Viorel Zaicu - Întoarcerea

Volumul „Întoarcerea” al lui Viorel Zaicu este o colecție de șaisprezece povestiri ce oglindesc viața satului românesc cu activitățile cotidiene, cu oamenii săi dar mai ales cu credințele și superstițiile specifice.
            Lecturând povestirile lui Viorel Zaicu cu titluri precum „Nuca”, „Cimitirul măgarilor” ori „Febra” am descoperit un univers nou ascuns la vedere sub formele obișnuite ale celui vechi. Un Univers fantastic ce îndeamnă la explorare, un univers bazat pe o mitologie prea puțin cunoscută și cercetată mai ales de noi, generațiile fascinate de cultura anglo-americană.

            O povestire asupra căreia vreau să mă opresc este „Nicăieri” deoarece ilustrează perfect conceptul de singurătate pentru meditație. Nicăieri este exact locul în care ne ducem fiecare când vrem să fim singuri, să uităm de cotidian, să pășim dincolo de limitele prezentului sau chiar să părăsim acest univers. Titel Plămădeală, protagonistul poveștii în cauză, pleacă dimineață de acasă spre a se duce nicăieri. Fantasticul evenimentelor nu se oprește însă aici; se pare că perioadele în care lipsea de acasă Titel muncea ceva, și anume o poartă, o poartă ce duce spre nicăieri. Și ca să vedeți că într-adevăr ducea acolo, sau undeva într-un univers paralel, vă dezvălui și finalitatea poveștii. Odată ce sătenii descoperă ceea ce Titel construise încep să-l certe ori să facă glume pe seama lui, glume ce se sfârșesc brusc când moș Andrei trece prin poartă și dispare...
            Dacă nici acum nu v-am făcut curioși îl legătură cu volumul „Întoarcerea” al lui Viorel Zaicu, atunci chiar nu știu cum aș mai putea să vă conving, poate doar spunându-vă că și povestirea care dă numele cărții e plasata la fel, la limita dintre rațiune și fantastic.

            Vă urez lectură plăcută, dar nu înainte de a menționa că și această recenzie face parte din seria celor pregătite pentru campania „Citește și câștigă cărți pe viață din colecția Strada Ficțiunii”, campanie a grupului editorial ALL.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...