Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

vineri, 10 mai 2013

Recenzie: Jean Teule - Magazinul de sinucideri


„Magazinul de sinucideri” scris de Jean Teule, are 114 pagini, a fost tradus din limba franceză de către Magda Răduță și publicat în 2011 la editura All în colecția Strada Ficțiunii Contemporan. Toate detaliile despre carte, inclusiv prețul, le puteți vedea aici.
„Magazinul de sinucideri” este povestea lui Alan Tuvache, cel de-al treilea fiu al soților Mishima și Lucrece Tuvache și este un pic altfel decât ar fi vrut părinții săi. De multe ori copiii sunt altfel decât vor părinții, dar asta nu înseamnă că e un lucru rău, cum nu e nici în cazul de  față.
Afacerea familiei Tuvache constă într-un magazin cu produse pentru sinucigași. Într-un viitor distopic tot mai multe persoane realizează că nu mai au pentru ce trăi că speranțele le sunt mereu înșelate și decid să-și încheie socotelile cu lumea aceasta. Tocmai pentru asta există magazinul de sinucideri, pentru a transforma sinuciderea într-o artă.


Alan Tuvache, fratele mai mic al lui Vincent și Marilyn este poznașul familiei, este un copil optimist și fericit, vesel și plin de energie. Încet acțiunile sale vor schimba viața familiei și vor influența comerțul din magazin. Nu înainte de a fi trimis într-o tabără kamikaze, unde părinții speră că vor reuși să-i tempereze pofta de viață, însă Alan întoarce toată tabăra pe dos distrându-și colegii și determinându-și instructorul să se sinucidă. Întors acasă, în timp ce tatăl său, Mishima Tuvache este căzut într-o depresie, Alan îi determină pe ceilalți membri ai familiei să transforme comerțul cu lipsă de speranță într-unul cu fericire, lucru care îi reușește pe deplin.
Romanul debordează de umor dar un umor negru astfel că nu prea se poate râde în hohote, dar binedispune. E o carte energică și efervescentă, dar odată parcursă se pierde din farmec, și ies micile defecte de scriitură la iveală. O recomand pentru o lectură de după-amiază, pentru cei ce vor să fie puși pe gânduri într-o manieră originală, pentru cei care au nevoie să fie convinși că fericirea se găsește în lucruri mărunte. Nu o recomand celor care au tendința să ia cărțile în serios, celor ce sunt părinți și celor déjà depresivi.
Finalul șocant îl las în seama vostră și vă aștept comentariile, însă țin să subliniez idea romanului, speranța moare ultima.
Această recenzie face parte din noua campanie ALL, campania „Citește și câștigă cărți pe viață din colecția Strada Ficțiunii”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...