Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

joi, 22 martie 2012

Articol: Literatura Fantasy




Așa cum v-am obișnuit, joia pun câte ceva nou pe blog. Astăzi m-am gândit să vă ofer un articol despre literatura fantasy, preferata mea. promit să revin cu recenzii, în cel mai scurt timp.


Fantezia, desemnată și prin termenul englezesc „fantasy”, în cadrul domeniului artei, este o subspecie a fantasticului, un gen al literaturii fantastice și a unei multitudini de alte genuri artistice precum cele ale domeniului animației, apropiată de miraculosul folcloric, cu un întreg arsenal de elemente de magie.
 Din cele mai vechi timpuri, oamenii au creat și au spus povești. Din acestea s-au clădit mituri care au influențat gândirea și modul de viață al multor generații. Mai mult, în mituri a fost marcată cu litere de aur cunoasterea arhaică a omenirii.
Așa cum omul a văzut prima oară focul, frica, cutremurul, gheața, copacul, cerul și stelele, soarele și luna, așa le povestesc miturile străvechi. De-a lungul vremii, întregi concepții despre crearea lumii au luat naștere. Crezând în aceste mituri, oamenii le-au transformat în religii, oferindu-le un loc important în viața lor de zi cu zi.
Astăzi, fantezia în arta modernă este cu mult diferită față de miturile arhaice. Însă rădăcinile ei se află în aceste prime creații cu caracter existențial ale minții omenești. Fantezia înseamnă imaginație. Autorii de fantezie creează lumi noi, nemaivăzute, animate de magie și locuite de rase și creaturi fantastice. Lumile fanteziei sunt mult diferite, ele fiind marcate de existența magiei și a creaturilor și raselor diferite de om.
Lumile fanteziei sunt întemeiate pe credințe mitice, iar rasele au rădăcini în mitologiile popoarelor. Dacă vreți, putem privi fantezia ca un ecou al mitologiei. Fantezia se explică prin apel la astfel de mituri și credințe, lăsând mereu loc pentru ca o nouă poveste să fie spusă. O dată ce te-a prins, mereu vei vrea să afli mai mult. Poveștile fanteziei sunt înconjurate de un mister ce se pierde întotdeauna în negura primelor clipe.
În ultimii ani genul fantasy a devenit cel mai gustat de către cititorii tineri, deoarece este genul literar care le permite să facă parte dintr-o lume nouă, diferită de cea în care trăiesc și în care pot uita de problemele cotidiene, de neplăceri și insuccese, și de societatea injustă și nereceptivă la nevoile individuale ale fiecăruia dintre noi. Fantezia a explodat pur și simplu în mii de cărți vândute în milioane de exemplare toate determinând o restructurare și o reevaluare a acestui gen literar, și cerând totodată o împărțire în subgenuri.
Deși e relativ recent, acest nou gen literar se apropie de o dominare a literaturii contemporane datorită complexității și universalității pe care le oferă. Paleta largă de posibilități de realizare a unui text, pe care o oferă scriitorului atunci când îl crează și cititorului atunci când îl interpretează prin lectură îl situează pe prima poziție în ceea ce privește adaptabilitatea lui la nevoile societății. Cu alte cuvinte, e genul literar în care orice cititor poate găsi ceva care să-l captiveze.
Pentru încheiere mi s-a părut potrivit un citat din Fantasy, the Liberation of Imagination de Richard Mathews: „Fantasy enables us to enter worlds of infinite possibility. The maps and the contours of fantasy are circumscribed only by imagination itself. Fantasy unlocks imagination.”



Surse:
-         -  Wikipedia
-         -  Richard Mathews – Fantasy. The Liberation of Imagination. London, Routeledge, 2002. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...