Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

marți, 18 octombrie 2011

Recenzie: Ursula K. LeGuin - Lumea lui Rocannon


Şi iarăşi Ursula nu se dezminte nici prin acest roman „Lumea lui Rocannon”; un alt fantasy ce nu poate decât să aducă laude celei ce l-a creat.

Dar de ce am ales să citesc această carte? Nu e foarte important dar ţin să vă spun câteva cuvinte şi despre acest lucru. De la bibliotecă, am luat cartea ghidându-mă după editură – Nemira e un nume mult prea important pentru a nu fi observat – şi după colecţie; ştiam că în colecţia Nautilus există şi cărţi fantasy, cele după care mă dau eu în vânt. Pentru ca decizia  luată să fie definitivă, a fost destul numele autoarei – mai citisem o carte de-a ei – şi ilustraţia copertei care îmi spunea clar că acest volum va reuşi să mă prindă în mrejele lui.

Văzând că sunt prima persoană care o împrumută, un sâmbure de fericire a încolţit în sufletul meu, deoarece voi fi primul care-i va atinge fiecare pagină, voi fi primul care pătrunde în tainele cărţii şi singurul care se va bucura de „virginitatea” ei.

Dar să revin la subiectul romanului pentru că acesta e cel mai important. Rocannon e un etnolog venit pe această planetă nouă, fără nume, cu scopul de a afla mai multe despre tradiţiile, obiceiurile şi viaţa pe care o duc speciile care o locuiesc. Da, speciile! Deoarece spre deosebire de majoritatea planetelor (din alianţa asta a lor) aici există mai mult de 3-4 specii dotate cu inteligenţă şi raţiune, însă din punct de vedere tehnologic se află doar în Epoca Bronzului.

Problema cea mai mare e faptul că nişte răzvrătiţi din alianţă au coborât pe planetă şi şi-au făcut o bază secretă periclitând şi distrugând viaţa celor de aici.

Echipajul şi nava lui Gaveral Rocannon au fost distruse de un raid al duşmanilor, precum şi un întreg sat de Fiia şi multe alte fiinţe. Gaveral, Lordul Stelelor, cum este numit de băştinaşi, porneşte într-o misiune de răzbunare care are ca scop ajungerea în baza duşmanului şi folosirea ansiblului pentru trimiterea unui mesaj către Liga pentru Zona Galactică (aceştia fiind cei care pot face dreptate).

La mijloc se mai află şi o bijuterie cu o valoare incomensurabilă şi care nu este altceva decât un fel de măr al discordiei, pricinuind numai pierderi şi nefericiri.

Cine îl va însoţi, precum şi peripeţiile prin care va trece eroul le puteţi afla din paginile romanului. De asemenea mai sunt şi alte lucruri interesante de aflat dar vă las şi vouă o parte din bucuria descoperirii. Chiar dacă se totul cu bine, destinul eroului m-a lăsat puţin cam trist deoarece începusem să îl îndrăgesc.

Această carte merită într-adevăr citită.

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...