Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

luni, 1 septembrie 2014

Cinci cărți

Obișnuiesc să scriu câte o recenzie după lectura fiecărui roman și asta de întâmplă de mai bine de trei ani de când am blogul meu de recenzii. S-a întâmplat însă să nu reușesc să scriu câteva recenzii, iar odată timpul trecut mi-e mult mai greu să o fac acum. Tocmai de aceea cele cinci cărți pe care le-am citit vi le aduc în vizor într-un scurt articol.
Oamenii cărții de Geraldine Brooks. Apărută la editura Leda în 2009 în traducerea Soranei Munteanu, cartea autoarei australience ne poartă pe urmele unei alte cărți. Este vorba de un manuscris evreiesc miniat, Hagada din Sarajevo pe care cercetătoarea Hanna Heath trebuie să-l restaureze. În timp ce urmărim povestea Hannei și încercările ei de a descoperi mai multe despre manuscris vedem în paralel și frânturi din povestea manuscrisului în capitole dedicate. Astfel avem în față o împletire de povești noi și vechi într-o țesătură literară extraordinară.


Eretic este cel de-al treilea volum al seriei În căutarea Graalului scris de către Bernard Cornwell, un maestru al romanelor istorice medievale. Cu siguranță vă amintiți de aventurile lui Thomas de Hookton din volumele precedente, Harlequin și Vagabond. După o lungă căutare și trecând prin multe aventuri și lupte Thomas este mai aproape ca nicicând de găsirea Graalului, dar mai mult este mai aproape ca nicicând de a se răzbuna pe dușmanul său de moarte, Guy Vexille, vărul său. Care dintre cele două variante va fi dusă la îndeplinire și cum anume, veți ști din romanul Eretic al lui Bernard Cornwell.
Rămânând în aproximativ aceleași timpuri medievale, vă propun o alta dintre lecturile mele. Povestea regelui Străveziu de Rosa Montero este un roman istoric a cărui protagonistă este Leola o fată simplă de cinsprezece ani, care pentru a se feri de vicisitudinile vieții decide, atunci când i se ivește șansa, să îmbrace armura unui cavaler mort și să se dea drept bărbat. De aici începe povestea unei femei ce luptă pentru libertate și pentru educație, pentru ieșirea de sub influeța bisericii și pentru a fi ea însăși. Pe unde o poartă aventurile ei și dacă va scăpa teafără veți afla cu siguranță lecturând Povestea regelui străveziu.
Cadavrul din bibliotecă este încă un roman din seria Miss Marple pe care am avut ocazia să-l devorez din scoarță în scoarță. Și de această dată Agatha Christie a făcut o treabă excelentă creând un caz unic și aducând-o pe nemaipomenita bătrânică să îi descâlcească ițele. Dis de dimineață domnul Bantry, merge în propria bibliotecă spre a-și citi ziarul. Cu stupoare descoperă cadavrul unei tinere îmbrăcate cu rochie de seară și machiată ca pentru o petrecere. Mai mult, ce legătură au toate acestea cu un bătrân invalid aflat într-un cărucior cu rotile, un tenismen și un artist? Ei bine, Miss Marple știe și abia așteaptă să vă dezvăluie.
Ultima din cele cinci cărți pe care vi le recomand, e un roman scris de Guillaume Musso și anume Salvează-mă. Pot afirma cu mândrie, de ce nu, că i-am lecturat toate traducerile în limba română și tot cu mândrie pot spune că tot ceea ce scrie e excelent. Avem din nou un roman de iubire, așa cum autorul francez ne-a obișnuit deja și totuși e poveste nouă. Juliette și Sam se îndrăgostesc nebunește unul de altul într-un weekend la New York. Singura problemă e că fiecare îi ascunde câte ceva celuilalt. Ea nu este avocat precum pretinde, iar el nu mai este căsătorit. Cum lui Musso îi place să se joace cu destinele personajelor sale și mai ales cu sentimentele cititorilor, aflați că avionul în care Juliette călătorea spre Paris, se prăbușește. Dar oare totul se încheie aici? Oare pentru Sam și Juliette asta a fost totul?


Cinci cărți pe care vi le recomand ca de obicei cu multă plăcere și din tot sufletul.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...