Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

vineri, 28 februarie 2014

Recenzie: Miguel de Unamuno - Abel Sanchez

Romanul Abel Sanchez a fost publicat de Unamuno în 1917 și redă istoria unei prietenii aflate sub semnul legendei biblice a lui Cain și Abel. Pe lângă problema conflictului dintre frați Unamuno creează și un personaj controversat în care coexistă părți întunecate și luminoase în același timp, și aici vorbesc de Joaquin. În cele din urmă acesta este devorat de patima sa și pierde lupta cu aceasta.
Deși Abel și Joaquin, primul pictor strălucit iar cel de-al doilea un medic extrem de capabil și înzestrat, sunt frați de lapte, între ei apare conflictul ce îi împiedică să conviețuiască în armonie. Treptat, fiecare din acțiunile lui Abel Sanchez i se par lui Joaquin Monegro insulte la adresa sa, începând cu faptul că Abel și Helena (verișoara lui Joaquin) se căsătoresc, culminând cu succesul și renumele pe care Abel și-l face prin pictură și încheind cu nunta copiilor lor.

Romanul lui Miguel de Unamuno demonstrează puterea și actualitatea legendei biblice, cea care istorisește prima crimă din istoria creștinismului și se încadrează perfect în stilul său literar; stil pe care îl păstrează și în nuvela Sfântul Manuel cel Bun publicată tot în acest volum.
Don Manuel, un umil preot de țară descoperă că nu mai poate să creadă în ceea ce creștinismul propovăduiește și ceea ce reprezintă meseria lui de altfel. El este însă considerat de concetățenii săi un sfânt deja, iar să le dezvăluie faptul că pentru el credința nu mai înseamnă nimic ar duce la distrugerea echilibrului unei comunități întemeiată pe tradiții, obiceiuri și superstiții.
Însă adevăratul personaj al nuvelei în discuție este Angela Carballino care dorește să scrie istoria adevărată a celui devenit Sfântul Manuel cel Bun după moarte, o istorie menită să îndepărteze uitarea și să consemneze memoriile, chiar și cu riscul ca episcopul din regiune să folosească informațiile pentru a-l condamna pe Sfântul Manuel.
În cadrul campaniei „Citește și câștigă cărți pe viață din colecția Strada Ficțiunii” adaug și această recenzie.

Lecturi plăcute!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...