Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

luni, 14 aprilie 2014

Recenzie: Iuri Dombrovski - Maimuța vine să-și ia craniul

Iuri Dombrovski a trăit între anii 1909 și 1978 și a fost scriitorul rus care a trăit cea mai lungă și mai dureroasă detenție din lagărele sovietice, aproape optsprezece ani. Fiecare dintre cele două romane ale sale publicate la editura Allfa are câte o poveste aparte în spate. Facultatea lucrurilor de prisos nu a fost niciodată publicat în timpul societății comuniste. Maimuța vine să își ia craniul romanul despre care vă voi vorbi în cele ce urmează a fost scris în exil, în Alma-Ata.
În vârstă de 27 de ani, Hans Messonier este jurist si jurnalist și protagonist al romanului de față. Povestea ne prezintă încercarea lui Hans de a descoperi adevărul din evenimentele din trecut. Încearcă să descopere de ce s-a sinucis tatăl său și cine poate fi acuzat pentru aceasta.

Tatăl lui Hans, Leon, a fost un arheolog renumit care a făcut numeroase descoperiri. După ocupația nazistă acesta este însă forțat de către colonelul Hardner să semneze o declarație prin care afirmă că există doar rasa ariană, iar rasa inferioară trebuie exterminată. Leon își încredințează însemnările reale grădinarului Kurt, care se dovedește a fi șeful Rezistenței Franceze. În acest fel manuscrisul ajunge la Moscova, departe de puterea nazistă. În cele din urmă, Leon se sinucide pentru a scăpa de persecuțiile naziste.
Hans răscolește trecutul familiei sale și al celor implicați în încercarea de a afla adevărul și de a-l restabili. Doar că nu toată lumea e fericită cu acțiunile lui Hans și cu ceea ce e el pe cale să descopere și acest lucru îi va crea numeroase neplăceri.
Maimuța vine să își ia craniul e romanul perfect pentru cei pasionați de evenimentele trecutului, pentru cei care vor să dezbată realități ce acum par inimaginabile.

Vă doresc o lectură cât mai plăcută a acestui roman parte din colecția Strada Ficțiunii. Desigur, aveți în față o recenzie din campania „Citește și câștigă cărți pe viață din Colecția Strada Ficțiunii”. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...