Mesaj către cititor:

Bun venit!
Întreg conținutul acestui blog îmi aparține, cu excepția imaginilor și a situațiilor în care precizez altfel. Dacă totuși copiezi ceva de aici, menționează-mă drept sursă.

Lecturi plăcute!

duminică, 6 octombrie 2013

Recenzie: Chloe Aridjis - Cartea Norilor

Nu pot să nu remarc că a fost o carte cel puțin ciudată. Romanul lui Chloe Aridjis ne-o prezintă pe Tatiana, o mexicancă care ajunge la Berlin după ce câștigă un concurs de limbi străine. După finalizarea anului în care avea bursă pentru a studia acolo, decide să mai rămână, cucerită fiind de orașul ce pare viu, orașul în care istoria se poate întâlni la tot pasul, orașul în care ciudățeniile sunt la ordinea zile, orașul în care i se pare că îl vede chiar pe Hitler deghizat într-o bătrânică.
Probabil singura parte cât de cât interesantă a cărții începe în momentul în care Tatiana primește o slujbă de dactilografă de la renumitul Doktor Friedrich Weiss, un istoric excentric care e pasionat de trecutul nazist și comunist al Berlinului.

Prin intermediul textelor pe care le scrie, Tatiana explorează trecutul Berlinului, ca mai apoi să îl compare cu prezentul în momentul, în care străbate orașul cu U-Bahn-ul sau S-Bahn-ul.
„Cartea norilor” e un titlu oarecum neobișnuit și nu prea pare să aibă vreo explicație, până la momentul în care Tatiana primește de la Doktor Weiss însărcinarea de a lua un interviu unui meteorolog, Jonas Krantz, pasionat de studiu norilor. Între cei doi pare să se înfiripe o poveste de iubire, însă după câteva întâlniri relația lor se destramă, cei doi rămânând doar simple cunoștințe.
Una peste alta „Cartea norilor”, romanul de debut al lui Chloe Aridjis, deși extrem de lăudat pe coperta 4, nu mi s-a părut a fi cea mai bună carte pe care am citit-o în ultima vreme. Probabil dacă nu ar fi fost campania „Citește și câștigă cărți pe viață din colecția Strada Ficțiunii” aș fi abandonat romanul cu ușurință. Nu zic să nu-l încercați, însă vă recomand să vă așteptați la ce-i mai rău și e posibil să aflați că v-ați înșelat.
Lecturi cât mai frumoase să aveți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Important!

Pe acest blog au fost activate comentariile Google Plus. Pentru a lăsa un comentariu este nevoie să vă autentificați cu contul google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...