Pagini

miercuri, 14 august 2013

Recenzie:Jasper Fforde - Cazul Jane Eyre

Cum sunt mai mult ca sigur că ați auzit cu toții de „Jane Eyre” scrisă de Charlote Brontë, o să trec fără alte explicații direct la subiectul cărții lui Jasper Fforde. Romanul său, un science-fantasy ce nu prea se încadrează în tipare, ne prezintă un univers alternativ în care literatura e la mare căutare.
Anglia anului 1985 pare o lume idilică pentru iubitorii de carte: automate care oferă citate din operele lui Shakespeare, scriitorii celebrii au cohorte de fani, iar manifestațiile stradale se desfășoară de cele mai multe ori între renascentiști și suprarealiști. Partea cea mai frumoasă e că serviciile speciale au o divizie specializată în infracțiunile literare: SpecOps 27 sau LiteraTec cum mai este cunoscută; și să nu credeți că stau degeaba că infracțiunile apar cu duiumul manuscrise originale false, carti cu final modificat, poezii contrafăcute și multe altele.

Detectivul literar Thursday Next (Joia Viitoare) anchetează dispariția extrem de suspectă a manuscrisului original Martin Chuzzlewit al lui Dickens. Vinovatul, un infractor notoriu are o sumedenie de puteri paranormale ca să zic așa pe care le folosește din plin împotriva oamenilor legii. Acheron Hades, infractorul, plănuiește să modifice firul narativ al poveștii din manuscrisul original, modificând astfel toate edițiile cărții dacă condițiile sale nu sunt respectate. Ca să poată pătrunde în lumea cărții se folosește chiar de către unchiul detectivului Next, Mycroft (ați sesizat sper, că are același prenume cu al inteligentului frate al lui Sherlock Holmes) și de dispozitivul inventat de acesta, Portalul de Proză. Însă planurile lui Acheron vor fi date peste cap și răul pe care îl produce manuscrisului nu e chiar mare.
Dar cartea nu se termină aici, ci intervine o nouă răsturnare de situație și răufăcătorul pune mâna pe Jane Eyre, literal vorbind, obligând-o pe Thursday să pătrundă în carte pentru a-și salva eroina romanului preferat și să dea o luptă pe viață și pe moarte pe teritoriul ficțiunii.
Opera lui Fforde e amuzantă, energică și originală și nu numai atât, e plină de referințe literare datorită cazurilor cu care are de-a face și plină de referințe istorice din cauza tatălui eroinei, dezertor din ChronoGuard, care are o față de stă timpul în loc!
Universul paralel creat de Fforde reflectă în totalitate pasiunea pentru citit a autorului și a cititorilor sau chiar dorința fiecăruia dintre noi de a intra în cărți și a ne întâlni cu personajele preferate.
Iar dacă v-am convins să lecturați acest roman nu pot decât să vă mai dau o veste bună. E primul dintr-o serie, urmat fiind de:
-          Lost in a Good Book (2002)
-          The Well of Lost Plots (2003)
-          Something Rotten (2004)
-          First Among Sequels (2007)
-          One of Our Thursdays is Missing (2011)

Detalii complete despre toate cărțile și proiectele autorului puteți afla de pe simpaticul și amuzantul său site http://jasperfforde.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu