Pagini

marți, 6 august 2013

Recenzie: Muriel Spark - Departe de Kensington

Departe de Kensington este primul roman din Turul Clasic al Străzii Ficțiunii pe care îl citesc și pot spune că mi-a plăcut. Romanul se citește destul de ușor și de repede având un subiect care prinde la mulți cititori și anume lumea editorială.
Doamna Hawkins e o văduvă de doar douăzeci și opt de ani dar din cauza formelor ei destul de rotunde toată lumea nimeni nu i se adresează simplu, Nancy. Tot din același motiv vecinii și colegii de muncă o consideră confidenta perfectă cerându-i sfaturi, păreri și chiar recomandări pentru locuri de muncă. Ea este angajatul bun la toate în editura în care lucrează, și anume Ullswater și probabil această experiență o va face să primească și alte slujbe tot în cadrul editurilor, după ce Ullswater ruinată de Al Doilea Război Mondial, dă faliment.

Problemele însă încep cu adevărat atunci când îl refuză pe Hector Bartlett, un scriitor de mâna a doua, spunându-i în față că e un pisseur de copie. Din acel moment încep să apară în viața lui Nancy scrisori anonime, practice oculte, șantajul și în cele din urmă suicidul, agitând întreaga casă din South Kensington în care doamna Hawkins era unul dintre chiriași. Fiecare dintre cei cazați acolo începe să caute urme de vinovăție pe chipurile celorlalți și încearcă să găsească motive pentru care cei din jur ar face acele lucruri îngrozitoare. Tot din cauza lui Hector Bartlett, doamna Hawkins își va pierde slujba de la Ullswater care a dat faliment câteva săptămâni mai târziu și vă vine să credeți sau nu își va pierde și următoarea slujbă, de la Mackintosh & Tooley, și va pierde din greutate cu regimul ei „minune” orice porție de mâncare sau băutură redusă la jumătate.
Deși romanul ajunge la un final cât de cât fericit, doamna Hawkins slăbește și devine Nancy pentru toată lumea, iar misterul scrisorilor anonime și al practicilor oculte se lămurește, eu nu m-am simțit mulțumit odată ce am terminat lectura cărții, simțeam nevoia ca finalul să aducă mult mai mult decât simpla rezolvare a conflictelor.
Dacă ați citit-o și vreți să discutăm sau dacă nu ați citit-o dar doriți să aflați mai multe despre carte vă invit să lăsați un comentariu.
Cum bănuiesc că v-ați dat seama déjà, Departe de Kensington este o carte de pe Strada Ficțiunii, ceea ce înseamnă că această recenzie face parte din Campania „Citește și câștigă cărți pe viață din colecția Strada Ficțiunii” de la editura All.
Lecturi cât mai frumoase să aveți. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu