Pagini

vineri, 3 februarie 2017

Recenzie: Daniel Sidor - Blues Politic



An apariție: 2015
Editura: Eagle
Număr pagini: 188

Politica e arta supunerii.
Blues politic e un roman ce reflectă viața politicienilor, care în fapt sunt simpli oameni ce se cred superiori față de popor. Atrag atenția asupra acestui aspect prin nenumăratele modificări și schimbări ale legilor, făcute după bunul plac, cu scopul de a fi absolviți de orice vină, iar la final să rămână cu buzunarul plin și reputația neștirbită.
La început, romanul se aseamănă cu un puzzle neterminat, prezentând viața din perspectiva mai multor personaje, care constituie un fel de lanț trofic; fiecare are de câștigat de pe spinarea celuilalt. Bătrânul produce alifii miraculoase, Claudia și Perplexus le vând, iar banii merg la stat, adică în conturile uriașe ale politicienilor corupți.


Perplexus Timor este un tânăr ciudat, el se izolează în leșinurile dese ce survin din cauza emoțiilor copleșitoare, câteodată, sau acumulării de informație continuă. Ceaiul negru îndulcit cu miere fiind singurul remediu care-l liniștește și îi pune gândurile cât de cât în ordine.
După ce afacerea cu leacuri băbești dă faliment, băiatul este îndrumat de către un senator să aleagă calea politicii. După multe cărți citite și ore-n șir de ascultat povești legate de cursul banilor în politică, se auto-determină să schimbe ceva. Dorința lui ia amploare datorită Maiei. Perplexus este văzut de fată ca un cavaler ce vine să-și salveze domnița aflată la ananghie.
Politicianul este un personaj general valabil, neavând un nume concret fiindcă toți “sfinții” care își au coada bine înfiptă în rânduielile țării, au un singur scop; să-și asigure lor un trai perfect, promițându-le inșilor marea și sarea. Politicianul este un deputat care râvnește la o funcție mai înaltă; mita și favorurile sunt armele sale cele mai de preț, care-i vor aduce și de data aceasta succesul.
Imaginea lui de om drept, onest, ce respectă cetățenii, considerat mai presus de clasa muncitoare; care a depus un jurământ pentru a respecta legile morale ale țării, este bine pusă în valoare și de angajarea Maiei pentru postul de secretară, reprezentând doar una dintre femeile cu care alege să-și pericliteze căsnicia.
Nu se instalează bine în scaunul de proaspăt parlamentar, că Timor este asaltat de legi, propuneri, variante de vot pe care trebuia să le întocmească după placul altora. Are stabiliți deja cei 4 ani de mandat și nu poate să obiecteze.
Cartea domnului Sidor Daniel conturează anumite tipuri de oameni; atotștiutorii care-i găsești la orice colț de stradă, cei care sunt convinși că știu totul; apoi oamenii proiecție care proiectează lumea după domeniul în care ei excelează. Sensibilii sunt persoanele ce te agrează sau nu, ființele care sunt cel mai ușor de manipulat, deoarece se ancorează în religie. Ultimii sunt tipicarii, ei acordă o importanță aspectului formal și nu doresc să pătrundă în esență, văd doar partea fanică a obiectului.
Finalul e destul de surprinzător, ceea ce exprimă și numele personajului principal de altfel și aduce punerea pieselor cap la cap; un fel de morală pe care fiecare cititor o poate interpreta cum dorește.
Cartea poate fi achiziționată de aici. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu