Pagini

miercuri, 9 decembrie 2015

Recenzie: Juan Tafur - Pătimirile Mariei Magdalena


Romanul lui Tafur – La pasion de Maria Magdalena, în original – ne aduce o perspectivă diferită asupra vieții Mariei, Mariam în aramaică, din Magdala cea care a fost soția și primul ucenic al lui Isus, Isa in aramaică. Nu este o o perspectivă complet diferită, ci una care se bazează pe ceea ce istoricii au descoperit în ultimele decenii prin intermediul Evangheliilor necanonice și nu numai, dar este perspectivă umanizantă și mult mai credibilă decât ceea ce ne spune Noul Testament.

Mariam își începe povestea cu momentul în care a întâlnit-o pe mama lui Isa al cărei nume este tot Mariam și a plecat împreună cu ea să îl aștepte pe fratele ei Lazăr. Încet Mariam descoperă în ce fel Mariam și Iosif sunte legați de ea, de Lazăr și de tatăl lor. Totodată se îndrăgostește înce și de la distanță de Isa. Povestea de iubire dintre cei doi e destul de liniară. Nu există conflicte sau momente tensionate și nimic nu ne face să ne concentrăm atenția foarte mult asupra ei.

Ceea ce merită observat și urmărit de-a lungul celor 316 pagini de roman e evoluția lui Isa, de la ucenic la învățător, precum și modestia de care dă dovadă de fiecare dată când vorbește sau când îi ajută pe cei din jurul său.  Deși cu toții (mă refer la creștini) știm ce propovăduiește biserica și suntem învățați de mici despre toate miracole pe care Isus le-a făcut precum și despre păcatele și denigrarea la adresa Mariei Magdalena, este foarte interesant de abordat un alt punct de vedere. Până la urmă nimeni nu poate ști cu adevărat cum s-au întâmplat lucrurile acum mai bine de 2000 de ani.


Vă recomand să vă bucurați de lectura acestui roman, și să încercați să aveți o viziune cât mai deschisă spre diferențe de opinie și spre diferitele credințe ale celor din jur.  

sâmbătă, 14 noiembrie 2015

Recenzie: Samatha Shannon - The Bone Season

Înainte de a menționa orice altceva despre The Bone Season vreau să spun că l-am citit în engleză așa că nu sunt deloc familiarizat cu traducerile diferitelor nume și noțiuni oferite de traducătorul român, prin urmare ori de câte ori e nevoie o să le folosesc pe cele din engleză.
În vârstă de nouăsprezece ani Paige Mahoney este investigator în lumea criminalității din Scion Londra. Ce face mai exact? Scotocește după informații. Cum? Folosindu-se de abilitatea ei supranaturală care îi permite sufletului ei să părăsească trupul și să colinde prin mințile altora. Mai mult decât atât, prin ceea ce e capabilă să facă e pasibilă de pedeapsa cu moartea, deoarece orice activitate supranaturală este cu desăvârșire interzisă.

duminică, 27 septembrie 2015

Recenzie: John Grisham - Juriul

A trecut ceva vreme de când nu am mai pus mâna pe vreo carte de John Grisham. In parte pentru că romanele sale nu prea strigă după mine, în parte pentru că întotdeauna am găsit ceva mai interesant de citit. Dar iată că mi-am făcut curajul să mă apuc iar de una din cărțile sale. Juriul este un thriller juridic ca tot ce scrie Grisham de altfel, publicat pentru prima dată în SUA în 1996. În română a apărut în 2003 (dacă nu mă înșel) și în 2007. Eu dețin ediția a doua, cea din 2007, în traducerea lui Carmen Ardelean și publicată de Rao.
Cum simplu se poate ghici din titlu, avem în față povestea unui juriu ales pentru un caz plin de importanță ce nu se judecă altundeva decât în Biloxi, Mississippi, un loc destul de faimos pentru procesele sale. Miza procesului e una de milioane de dolari, deoarece un verdict in favoarea acuzării va aduce valuri de alte procese constituindu-se într-un precedent numai bun de urmat. Este vorba de un proces intentat unei companii producătoare de țigarete, de către văduva unui fumător înrăit, pe care cancerul de plămâni l-a răpus.

duminică, 9 august 2015

Recenzie: Michael Cunningham - Orele

Stabilit încă din facultate ca roman de studiat, Orele lui Cunningham s-a dovedit a fi o carte de care m-am apucat cu greu. Recunosc, romanele realiste nu sunt genul meu preferat. De data aceasta însă voiam o lectură de scurtă durată menită să îmi clătească mintea după romanele fantasy citite anterior.
Orele ne prezintă în paralel viețile a trei femei. În Londra anului 1923 Virginia Woolf se chinuie să treacă peste angoasele și migrenele pe care le are și reușește să scrie Doamna Dalloway. În prezent, în Greenwich Village, Clarissa Vaughn face pregătiri pentru o petrecere pentru ziua de naștere a fostului ei iubit, un poet obscur măcinat de SIDA. În 1949 în Los Angeles Laura Brown descoperă romanele Virginiei Woolf și nu se poate opri din a le lectura. Destinele celor trei femei se întrepătrund, legate fiin prin intermediul scriitorii.

miercuri, 5 august 2015

Recenzie: Lois McMaster Bujold - Cioburi de onoare

Am citit pentru prima data una din cărțile editurii Paladin. Ei sunt de ceva vreme pe piață, numai nu știu cum se face că tot nu am reușit până acum. Mă bucur că am început acum totuși, și mai ales mă bucur că am ales să încep cu Cioburi de onoare, ceea ce mi-a oferit șansa de a aprecia munca celor de la Paladin încă și mai mult.
Cioburi de onoare este un space opera captivant, primul dintr-o saga, saga Vorkosigan. Ce-i drept e că m-am îndrăgostit de povestea Cordeliei Naismith și de abia aștept să pun mâna pe continuări pentru a afla care este viitorul universului în care aceasta trăiește.

duminică, 28 iunie 2015

Recenzie: Monica Ramirez - Asasin la feminin

Asasin la feminin este primul roman al seriei Alina Marinescu și pot spune că nu va fi cu siguranță ultimul pe care îl voi citi. Apetitul pentru romanele Monicăi Ramirez tocmai ce mi s-a deschis așa că voi continua u siguranță cu celelalte romane ale seriei.
Povestea începe în anul 1989, în România, undeva în Carpați, cu o tentativă de asasinat asupra lui Nicolae Ceașescu. Cine sunt protagoniștii? Ei bine, doi asasini profesioniști, Alina și Alex, ai agenției secrete internaționale Elite. Acesta este doar începutul și ne face să dorim să aflăm mai multe, iar autoarea ne va satisface curiozitatea în capitolele ce urmează oferind bucată cu bucată piesele unui puzzle uimitor. Încet-încet aflăm cine este Alex Therein și cum a devenit ele dintr-un tânăr pline de vigoare și idealuri anticomuniste un asasin cu sânge rece pentru care crima este ceva normal și nu îi mai stârnește nici o emoție. În parallel descoperim și cum Alina Marinescu a fost sedusă și trădată de Alex doar pentru a fi transformată într-o mașină de ucis. Ea devine partenerul celui pe care îl urăște și iubește din tot sufletul, pe care și-ar dori să îl distrugă pentru viața care i-a furat-o și pe care și-l dorește proape în același timp.

marți, 23 iunie 2015

Review: Patrick Rothfuss - The Name of the Wind

 I started reading this novel advised by a Spanish friend. This is also the reason why I am writing this review in English.
The Name of the Wind is a fantasy novel whose action is concentrated around its main character, Kvothe, moreover is the story of his life, how he became famous, how he stole princesses, how he was expelled from University at a younger age than most of the people where allowed in, or how he talked to Gods.
What’s interesting, beside all the magic which resides in the story is the fact, that the hero is the one who tells the story. Why? Because he wishes from people to know the truth, not all the flourished and polished versions, which do not sound credible, even as fairytales.

luni, 25 mai 2015

Recenzie: Rose Tremain - Drumul spre casă

Un roman incitant despre Europa de Est și Londra de azi. Un roman ce s-a suprapus perfect peste cele mai recente experiențe de călătorie ale mele, astfel încât mi-a venit extrem de ușor să mă cufund în lectura romanului odată ce l-am început.
Personajul central, Lev, este un tip de undeva din estul Europei și care se află în căutarea unor noi mijloace materiale pentru susținerea familiei sale. După închiderea gaterului din Baryn, Lev a rămas fără principala sursă de venit pentru susținerea mamei sale și a fiicei, după ce nu cu multă vreme în urmă îi decedase și soția, bolnavă fiind de leucemie. Romanul și călătoria lui Lev încep din momentul în care acesta a urcat în autocarul spre Marea Britanie pregătindu-se pentru o călătorie de mai bine de cinzeci de ore spre Londra, care pare a fi un tărâm al făgăduinței.
Pe drum leagă conversație cu Lydia o fostă profesoară de engleză care se îndreaptă de asemenea spre o nouă viață în care să devină traducător-interpret. În cele din urmă călătoria se sfârșește în momentul în care autocarul intră în faimoasa Victoria Coach Station iar cei doi sunt nevoiți să își vadă fiecare de calea lui.

vineri, 6 martie 2015

Recenzie: Guillaume Musso - Dupa sapte ani

Sebastian Larabee și Nikki Nikovski sunt protagoniștii acestui nou roman al lui Musso. Un roman ce trece dincolo de limitele cu care autorul v-a obișnuit dând de înțeles că dorește să îți diversifice stilul, să abordeze viața și din ale unghiuri.
Ce au în comun Sebastian și Nikki? Mai nimic, exceptând un divorț și cei doi copii. Ce îi aduce din nou împreună? Faptul că Jeremy și Camille sunt în pericol. De aici, cei doi vor porni într-o întreagă aventură ce îi poartă pe trei continente din SUA în Franța și de acolo în pădurea amazoniană.