Pagini

marți, 22 aprilie 2014

Recenzie: Sașa Sokolov - Școală pentru proști

Saşa Sokolov născut în 1943 în Ottawa este considerat pionier al romanului postmodern rus. A primit numeroase distincţii internaţionale pentru opere de acest gen. Școală pentru proști a fost scris între anii 1972 și 1975, pe când Sokolov era angajat ca vânzător profesionist într-o rezervație naturală de pe Volga. Cele mai importante cărți ale lui sunt, Școală pentru proști și Palisandria. Din 1989 trăiește în Moscova.
Școală pentru proști e un amalgam de evenimente și întâmplări menite parcă să creeze confuzie și să se joace cu mintea cititorului. De ce zic asta? Pentru că nu pare să existe o ordine logică ori cronologică care să justifice alăturarea celor istorisite. Totul pare pus la întâmplare. 

Astfel aflăm întâmplări din copilărie dar și din perioada de maturitate. Aflăm despre profesorul de geografie care a decedat sau despre pensia tatălui personajului principal, despre boala mintală a bunicii sau despre mașina de cusut a mamei, despre jurnal dar și despre căsătoria cu Veta și nu în ultimul rând despre serviciul militar și testamentul pe care îl face.
Așa cum se poate imagina deja, romanului lui Sașa Sokolov nu e deloc ușor de lecturat ci constituie o adevărată încercare la care un cititor se poate supune. Pe de altă parte însă acest tip de scriere poate aduce satisfacții.
Vă las pe voi să decideți dacă acesta e romanul pe care doriți să-l savurați.
Lectură plăcută vă doresc.

Recenzia face parte din campania Citește și câștigă cărți pe viață din colecția Strada Ficțiunii a editurii All. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu