Pagini

sâmbătă, 13 octombrie 2012

Leapșa genurilor literare


Am primit o leapșă de la Ghanda, inițiatoarea ei, dar și de la Cori. O leapșă a genurilor literare.
Voi alege 5 genuri literare, iar pentru fiecare voi menționa trei cărți care mi-a plăcut mult, nu neapărat cele mai recente ci cele care mi se par potrivite.


1.      Roman istoric: un gen pe care îl apreciez și îl savurez din ce în ce tot mai mult.
-          Seria „Egiptul Antic” al lui Wilbur Smith. Am citit primele 3 volume: Războinicii Nilului, Magul, Ultimul Papirus, iar volumul patru Căutarea încă e în librărie. Romanele ne prezintă un Egipt de acum vreo 5000 de ani, în toată splendoarea sa în care luptele pentru putere și bogăție se duc prin război, trădări, crime și sex.
-   Trilogia „În căutarea Sfântului Graal” a lui Bernard Cornwell. Am citit doar primul volum Harlequin, dar m-am îndrăgostit de stilul narativ al lui Cornwell, așa că nu voi rata ocazia de a citit și celelalte două volume ale seriei: Vagabond și Eretic.
-        Seria „Maestră în arta morții” de Ariana Franklin. Primul volum intitulat Maestră în arta morții a fost extraordinar. Deși nu e un roman pur istoric ci unul situat la granița cu romanul polițist, așa numitul subgen mister medieval, e un must pentru cei cărora le place aerul medieval și o crimă cu un ucigaș bine ascuns. Mulțumită lui Goodreads celelalte volume ale seriei, netraduse încă în română, sunt: The Serpent’s Tale, Grave Goods, A Murderous Procession.

2.      Romanul polițist/ Thriller polițist: deși cele două expresii nu sunt sinonime identice o să încerc să le combin, că altfel m-aș lungi la nesfârșit.
-     Seria Miss Marple a Agathei Christie dă dependență. Modul în care reușește bătrânica Jane Marple să dezlege cele mai complicate și încâlcite crime este uluitor de fiecare dată, cu fiecare nou roman.
-     Seria Melania a Rodicăi Ojog-Brașoveanu. Melania, cea mereu „nevinovată” ne surprinde cu istețimea și inventivitatea ei. Mirciulică? Ehh... Mirciulică e cireașa de pe tort.
-       Seria Lyncoln Rhyme scrisă de Jeffery Deaver. Ca și în seriile menționate anterior, și aici avem un personaj principal mai non-conformist. Un tetra-plegic de astă dată; dar nu numai atât ci și laboratoare și tehnologie de ultimă generație, ca în serialul CSI:NY.

3.      Romance: Un gen din cadrul căruia am citit numeroase cărți doar că nu mi-am achiziționat prea multe.
-         Ofițerul stării civile de Anthony Capella. Un roman de seducție culinară pe fundalul Italiei în cel de-al Doilea Război Mondial. Povestea de dragoste dintre britanicul James Gould și Livia Pertini se desfășoară printre înghițituri de paste și preparate italienești atât de savuros descrise încât lasă gura apă.
-     Mulțumesc pentru amintiri de Cecelia Ahern. Deși imposibilă legătura de sânge creată între personajele principale, povestea lor de dragoste este uimitor de emoționantă și numai bună de citit în contexte adecvate.
-   Fata de hârtie de Guillaume Musso. Ideea ca un personaj de roman să prindă viață e neverosimilă, dar perfectă pentru o poveste de dragoste.

4.      Roman de aventuri: romane care te țin în suspans, a căror ritm crește și crește până la punctul culminant și care te țin lipit de pagini.
-      Seria Dirk Pitt care conține numeroase volume ce au ca personaje principale pe cercetătorul Dirk Pitt și prietenul său Al Giordino și este scrisă de nimeni altul decât Clive Cussler. Făcând scufundări, care sunt pasiunea și jobul lor, cei doi dau de obicei de belele care ne fac pe noi ca cititori să stăm cu sufletul la gură.
-    Seria  Aventurile soților Fargo scrisă de Clive Cussler și Grant Blackwood. Primele două volume ale seriei Aurul Spartanilor și Imperiul Pierdut au fost addictive. Volumul 3, Regatul, ar trebui să fie la fel de bun, dar vă voi spune mai multe când îl voi citi.
-    Anticarul de Julian Sanchez. Un roman plasat în universul comerțului, nu neapărat legal, cu antichități din Barcelona. Un roman care are în centru un misterios și manuscris aducător de moarte tuturor celor în posesia cărora intră.

5.      Fantasy: am lăsat ceea ce e mai bun la urmă. Genul care mă fascinează, cu cărțile cele mai incitante și pe care l-aș studia necontenit.
-      Seria Cântec de gheață și foc scrisă de inegalabilul George RR Martin. Pentru această serie cuvintele nu sunt suficiente.
-          Seria Roata Timpului de Robert Jordan și încheiată de Brandon Sanderson. O serie uluitoare cu un univers fascinant și complex în care te perzi la primele pagini și din care scapi doar la finalul fiecărui volum.
-     Trilogia Farseer de Robin Hobb. O autoare care scrie un fantasy de cea mai înaltă clasă, un fantasy demn de pus alături de cele mai bune opere ale genului.

Expediez leapșa spre Fructitza și spre blogurile Biblioteca Online și SerialReaders dar e disponibilă și tuturor celor cărora le face plăcere să o preia.
Notă!
Ghanda vă roagă ca atunci când preluați leapșa să lăsați un comentariu cu linkul, la postul în care ea a inițiat leapșa asta. 

3 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Majoritatea celor ce au citit volumele din serie sunt de acord cu tine. În așteptarea volumului 6 poți să încerci și celelalte două serii pe care le-am menționat în articol, tot la fantasy; sunt la fel de bune.

      Ștergere
  2. O sa citesc si eu din cartile pe care le-ai pus tu aici. mai ales cele de aventuri, fantasy si seria Lyncoln Rhyme

    RăspundețiȘtergere