Pagini

duminică, 19 august 2012

Recenzie: Cassandra Clare - Orașul Oaselor


Lectura acestei cărți young-adult fantasy a început de la un articol postat pe Povesti Întunecate care vorbea despre distribuția viitoarei ecranizări a romanului. Distribuție care cuprindea două nume extrem de atractive pentru mine: Lily Collins (fiica lui Phil Collins) celebră pentru rolul principal din „Mirror, mirror” (o comedie reușită) și Lena Headey celebră pentru rolul reginei Cersei Lannister, mama detestatului rege Jeoffrey, din serialul Game of Thrones.  Așa că am zis că un astfel de film trebuie să-l văd, dar mai înainte trebuie să citesc romanul care urmează a se ecraniza: Orașul Oaselor, primul volum din seria Instrumente Mortale a Cassandrei Clare. Zis și făcut, m-am apucat dimineața devreme iar a doua zi, seara îl terminasem. L-aș fi terminat mai repede dar am avut și alte activități ce-mi solicitau atenția.



Autor
Titlu original
Titlu în limba română
Cassandra Clare
City of Bones
Orașul Oaselor



Editura
Anul primei publicări
Anul publicării în România
Leda
2007
2011



Traducător
Personaj principal feminin
Personaj principal masculin
Cristina Jinga
Clarissa (Clary) Fray
Jonathan (Jace) Wayland

Ca orice roman din acest val de fantasy pentru adolescenți, are adolescenți în prim-plan dar, slavă Creatorului, nu e cu vampiri, cel puțin nu ca personaje principale J.
Povestea începe în momentul în care Clary descoperă că poate vedea și alte creaturi în lumea în care trăiește. Descoperirea ei duce la un șir de evenimente ciudate care o vor determina să îți cerceteze trecutul să-și descopere amintiri reprimate și să afle cine este ea cu adevărat. Mai exact, Clary urmează drumul, bătătorit de milioane de personaje literare, descoperirii sinelui și a propriei identități. În același timp cadrul desfășurării acțiunii precum și personajele secundare se vor transforma împreună cu ea.
Alt element esențial într-un roman fantasy pentru adolescenți este povestea de iubire ce capătă o ușoară formă de triunghi amoros (dacă citiți cartea o să vedeți de ce zic: o ușoară formă) și care are un cu totul alt final față de cum s-ar aștepta majoritatea cititorilor/ cititoarelor.
Finalul, pe lângă surpriza pricinuită de povestea de iubire este deschis continuării deoarece, așa cum e la modă acum, mai urmează câteva cărți din seria Instrumente Mortale: Orașul de Cenușă și Orașul de Sticlă.
Părere de final: o carte bună de citit în vacanță, ușoară și rapidă și captivantă, un bun mod de a începe lectura unor cărți fantasy pentru adolescenți.
Lecturi cât mai multe și mai plăcute! 

2 comentarii:

  1. Trebuie să încep să citesc şi eu mai multe cărţi fantasy, că sunt rămasă mult în urmă :) Mersi pentru recomandare, pentru recenzia bună făcută romanului. Dacă apuc să o citesc vin cu comentarii după :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi apreciere și spor la cât mai multe lecturi, fie ele fantasy ori nu :))
      Dacă vrei să citești fantasy, după părerea mea ar fi mai bine să începi cu ceva fantasy medieval, deși sunt îngrozitor de lungi sunt în același timp apropiate ca formă și teme cu romanele istorice. Cele mai bune exemple de astfel de romane ar fi seriile: Cântec de Gheață și Foc, Roata Timpului și Trilogia Farseer, și să nu uităm, Stăpânul Inelelor.

      Ștergere