Pagini

joi, 30 august 2012

Recenzie: Suzanne Collins - Jocurile Foamei


Cu Jocurile Foamei am făcut exact ceea ce îmi promisesem să nu fac niciodată. Adică am văzut filmul înainte să citesc cartea. Nu aș fi făcut asta doar că aveam un voucher cu o reducere de 100% la un bilet de cinema iar Hunger Games era cel mai bun film din perioada aceea. Ca o mică consolare, la o săptămână și ceva după vizionare am citit și cartea, publicată la Nemira și am terminat-o destul de repede, în doar două zile.


Autoarea ne prezintă un univers postapocaliptic și distopic cu o acțiune localizată undeva pe teritoriul unde era odată America de Nord. Jocurile Foamei (Hunger Games în original) este o competiție anuală desfășurată între cele douăsprezece districte ale națiunii Panem. O competiție pe viață și pe moarte, deoarece din cele douăzeci și patru de tributuri numai unul poate câștiga Jocurile Foamei. Nu știu cum să spun dar eu mă așteptam parcă, ca finalul competiției să nu fie ca celelalte. Care e finalul de care vorbesc? Voi cei care ați citit știți, cei care nu ați citit nu aveți decât să citiți, ori puteți trișa văzând filmul J

marți, 28 august 2012

Recapitulare literară 4-5-6

Pornisem eu seria asta de recapitulări și uite că am rămas cu ea în urmă. Deoarece nu vreau să renunț la ce am început, dar nici să o lungesc prea mult, recuperez astăzi:

Vineri 17 februarie: Încleștarea Regilor de George RR Martin era recenzată pe blogul meu. Încleștarea Regilor prezintă războiul celor cinci regi, război început în volumul trecut odată cu uciderea regelui Robert I Baratheon primul pe numele său și acuzația de trădare adusă lui Eddard Stark, Mâna Regelui; care mână va sfârși, șocant, decapitată, autorul demonstrând o originalitate și un cinism în construirea narațiunii. Sadismul auctorial a șocat milione de cititori dar nu i-a îndepărtat de lectură, ci din contră i-a legat mai tare de firul narativ și i-a pregătit psihologic pentru următoarele morți ale unor personaje îndrăgite sau apreciate.

duminică, 26 august 2012

Leapșa cinefilă (2): 10 actori pe care i-aș lua acasă

Actrițele prezentate anterior sunt frumoase, deștepte și talentate dar trebuie să recunoaștem că și actorii nu sunt de ignorat, mulți dintre ei putându-se constitui în modele demne de urmat, fiind domni, deștepți, frumoși și talenați.
Am ales 10 actori care au jucat în cel puțin o ecranizare (sper ca cititoarele mele să fie încântate de ce alegeri am făcut ;) ):

joi, 23 august 2012

Oferta Nemira #1

Începând de azi editura Nemira a lansat două promoții:

1. Născut în August? 
Aceasta este o promoție mai veche pe care clienții editurii Nemira o cunosc deja și care acum revine în forță.
Așa că dacă ești născut în august, nu rata ocazia de a achiziționa cărți cu 50% reducere, cel puțin încă șapte zile.





2. Autori de Top.
Cărțile a patru mari scriitori publicați de editura Nemira beneficiază de 45% reducere. Care sunt cei patru?
Cei mai îndrăgiți scriitori:
- Arthur C. Clarke
- George R.R. Martin
- Suzanne Collins 
- Rodica Ojog-Brașoveanu




3. Cărți noi cu 40% Reducere
Tot de astăzi noutățile de la Nemira au 40% reducere. O astfel de ofertă nu ar trebui ratată sub nici o formă, mai ales că sunt peste 90 de titluri asupra cărora se aplică această ofertă.



Toate cele trei oferte sunt valabile 23-30 august 2012 așa că grăbiți-vă la cumpărături pe nemira.ro. Puteți ajunge acolo printr-un click pe linkurile de mai sus.



Recenzie: Bernard Cornwell - Harlequin


În cercetările mele pentru licență (despre care v-am mai vorbit și voi mai vorbi că doar asta e marea mea realizare de până acum) am dat peste un dialog dintre George RR Martin și Bernard Cornwell, prieteni buni de altfel. Cei doi discutau despre cât de înrudite sunt cele două genuri, fantasy și roman istoric, în care se încadrează romanele pe care le zămislesc cei doi grei ai literaturii contemporane. Și cum citeam eu acolo mi s-a făcut așa o poftă, să citesc un roman de-al lui Cornwell, de nu mai aveam stare. Totuși mi-am pus pofta în cui și mi-am văzut de treburi. Pe finalul lunii iulie mi s-a ivit ocazia să îmi cumpăr un volum de-al lui Cornwell și n-am mai stat pe gânduri. Așa mi-am luat Harlequin (volumul 1 din seria: În Căutarea Graalului) și zilele trecute l-am savurat; în două zile a fost gata și eu încă mai voiam, dar hai să vă spun și vouă despre ce e cartea că prea m-am lungit cu vorba.

miercuri, 22 august 2012

Leapșa cinefilă (1): 10 actrițe pe care le-aș lua acasă


Am primit de la fructitza, o leapșă cinefilă. Prima mea problemă a fost: cum voi putea să împac leapșa cinefilă cu blogul meu exclusiv literar?
După câteva clipe de gândire am găsit soluția, și anume, voi utiliza doar actori care au jucat în ecranizări. Și am pornit în cercetări pentru a găsi cel puțin 10 actori și 10 actrițe care să merite să intre în topul meu dar în același timp să fi apărut și în cel puțin o ecranizare.
Asta este doar prima parte, cea cu actrițele. Cea cu actorii o voi posta cândva, zilele următoare, și tot atunci voi nominaliza blogurile cărora le trimit această leapșă.
Iată cele 10 actrițe, din ecranizări, pe care le-aș lua acasă:

duminică, 19 august 2012

Recenzie: Cassandra Clare - Orașul Oaselor


Lectura acestei cărți young-adult fantasy a început de la un articol postat pe Povesti Întunecate care vorbea despre distribuția viitoarei ecranizări a romanului. Distribuție care cuprindea două nume extrem de atractive pentru mine: Lily Collins (fiica lui Phil Collins) celebră pentru rolul principal din „Mirror, mirror” (o comedie reușită) și Lena Headey celebră pentru rolul reginei Cersei Lannister, mama detestatului rege Jeoffrey, din serialul Game of Thrones.  Așa că am zis că un astfel de film trebuie să-l văd, dar mai înainte trebuie să citesc romanul care urmează a se ecraniza: Orașul Oaselor, primul volum din seria Instrumente Mortale a Cassandrei Clare. Zis și făcut, m-am apucat dimineața devreme iar a doua zi, seara îl terminasem. L-aș fi terminat mai repede dar am avut și alte activități ce-mi solicitau atenția.

joi, 16 august 2012

Recenzie: Nick McDonell - O educație costisitoare


Puteți să îmi mulțumiți încă o dată pentru că m-am sacrificat și am citit o carte pe care nu v-o recomand decât dacă suferiți de o acută lipsă de plictiseală combinată cu o acută lipsă de cărți interesante.
Cartea lui McDonell, foarte apreciată și lăudată pe coperta IV de către publicații precum Publishers Weekly și Entertainment Weekly nu e decât un mare fâs, după părerea mea.

joi, 9 august 2012

Recenzie: Dan Brown - Simbolul Pierdut


Isteria Dan Brown a trecut, apele s-au liniștit așa că m-am apucat și eu de lecturat Simbolul Pierdut, cel mai recent roman al cunoscutului și controversatului scriitor. În 2008, deci acum patru ani citisem ultima carte de-a lui Brown, intitulată Conspirația, și iată că acum câteva săptămâni am revenit la un scriitor atât de mediatizat, hulit de unii și iubit de alții.

marți, 7 august 2012

Recapitulare Literară 3


Din nou marți, din nou recapitulare literară.

16 ianuarie 2012 era ziua în care postam recenzia volumului Irezistibil, scris de Dan Coman, volum ce reunește 5 proze scurte, primele după atâtea volume de poezie. Cartea cuprinde 5 povestiri de proza moderna, fiecare creată pe un schelet autobiografic, sau cum spune Teodor Dună pe coperta cărții: “cu acest volum straniu și deconcertant, Dan Coman a scris prima <<autoficțiune fantastică>> din literatura română.”

duminică, 5 august 2012

Recenzie: Diane Haeger - Curtezana


La 12.49 azi-noapte mi-am ridicat ochii de pe ultimul rând de pe ultima pagină a voluminosului roman Curtezana, Courtesan în original, roman de debut al autoarei. Ce m-a fermecat la romanul ăsta? Ce m-a atras la el și m-a făcut să nu-l mai las din mână decât atunci când nu se putea altfel? Nu știu. Știu doar că mi-a plăcut, știu că e un roman istoric și romantic deopotrivă, cu scene erotice pe alocuri și cu o încărcătură emoțională extremă în fiecare pagină.

joi, 2 august 2012

Recenzie: R. Gordon & B. Williams - Tunele 2: În adâncuri


Aşa cum vă promisesem cu ceva vreme în urmă, am făcut o recenzie pentru cel de-al doilea volum al seriei fantasy pentru copii şi adolescenţi: Tunele.
În acest al doilea volum, aventura lui Will Burrows încă nu s-a încheiat, şi completez eu, încă nu se va încheia, deoarece mai sunt încă două volume traduse în limba română.