Pagini

marți, 31 iulie 2012

Recapitulare Literară II


A mai trecut o săptămână și iarăși e momentul pentru recapitularea romanelor recenzate pe blog. Vă prezint pe scurt următoarele patru cărți:

Luni, 5 decembrie 2011 – fiind profund impresionat de romanul fantasy al lui Brandon Sanderson – Elantris, i-am scris o recenzie. Textul lui Sanderson urmărește un război politico-religios desfășurat într-o lume instabilă atât din
punct de vedere emoțional dar mai ales din punct de vedere magic, dus prin intermediul uneltirilor și comploturilor, a trădărilor și minciunilor, prin influențarea opiniei publice și gâdilarea orgoliului aristocraților și nu în ultimul rând, prin cuvântări în piața publică și împărțirea de hrană celor bătuți de soartă.
Sâmbătă, 17 decembrie -  recenzie scrisă romanului Ursulei K.LeGuin, Mâna stângă a întunericului. Genly Ai este Trimisul, cel a carui misiune este favorizarea intrării planetei si a natiunilor ei intr-o alianta interplanetara, numită Ecumen. Misiunea lui Ai este luata in deradere sau privita cu neincredere (ca pe o farsa) ori teama chiar, in ciuda dovezilor aduse cu el si prezentate in cele doua state principale (vrajmase intre ele, ceea ce face totul mai picant) ale planetei, unde se va desfasura practic toata actiunea, Karhide si Orgoreyn. Intrigile si masinatiunile care conduc cele doua state ii stau impotriva lui Ai, dar el va gasi sprijin si incredere in persoana lui Harth, desi nu o stie decat in ultima treime a cartii. Intreaga opera este un drum de initiere pentru terrianul Ai cat si pentru karhidianul Harth.
Marți, 20 decembrie 2011după lecturarea primului volum al seriei fantasy Cântec de Gheață și Foc am scris o scurtă recenzie prin care îmi exprimam satisfacția vis-a-vis de romanul UrzealaTronurilor de George RR Martin. O opera impresionanta si fascinanta, asta e Urzeala Tronurilor. O impletire de cunostiinte istorico-mitologice cu unele politico-culturale si cu cele fantastico-magice alcatuiesc un roman despre care niciuna din limbile pamantului nu are destule cuvinte sa-l descrie in toata splendoarea si complexitatea sa. Inovatia lui George RR Martin in genul literar inventat practic de Tolkien este, cum déjà s-a remarcat inca de la aparitia volumului, faptul ca personajele sunt surprinzator de asemanatoare cu cele din lumea reala, pline de teluri ascunse si de ganduri perfide, nici bune, nici rele, insa inselatoare si ipocrite cand e nevoie pentru indeplinirea obiectivelor.
Marți, 10 ianuarie 2012 reveneam în forță pe blog. Cu ce puteam să încep anul, decât cu o carte senzațională: Unbărbat intră în cameră de Nicole Krauss. Romanul lui Nicole Krauss e întradevăr altfel; e literatură modernă, însă literatură de calitate, bine scrisă și conturată, numai bună de citit. Un bărbat intră în cameră e un altfel de roman inițiatic în care eroul suferă mai întîi inițierea și apoi pleacă în călătoria inițiatică; un bildungsroman văzut și trăit de personajul principal, de la coadă la cap.



Până la următoarea recapitulare vă doresc tuturor numai lecturi plăcute!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu