Pagini

luni, 31 octombrie 2011

Recenzie: Michael Peinkofer - Umbra lui Thot

O serie de crime misterioase la Londra, o tânără cercetătoare neînfricată și blestemul întunecat al unei vechi zeități egiptene.” Așa suna prima frază din descrierea cărții de pe coperta patru. Nu-i așa că sună tentant? Cuvântul „umbră” și întreaga lui simbolistică asociat zeului întunecat din panteonul egiptean nu poate da decât o carte ce nu trebuie lăsată din mână până la ultima pagină. O carte publicată la editura Rao.
            Perioada desfășurării evenimentelor romanului este anul 1883, secolul XIX, încă în epoca Victoriană plină de reguli și norme în ceea ce privește comportamentul în societate și cu idei și minți obtuze. Lady Sarah Kincaid este însă un spirit modern și vizionar nicidecum potrivită perioadei în care trăiește. Este arheolog de profesie, unul chiar strălucit dar fiind femeie ea nici nu există în ochii Societății Regale, pe deasupra moda și eticheta îi repugnă (ceea ce nu înseamnă că nu le cunoaște și nu le folosește când e în avantajul ei), iar faptul că poate privi cadavrele și mai scapă câte o înjurătură e de neconceput în ochii contemporanilor ei.

            Romanul Umbra lui Thot deși analizează personajul principal prin prisma acțiunilor ei nu se rezumă la atât, ci ne dă o intrigă pe care orice cititor va fi dornic să o dezlege. Un criminal în serie asociază crimele sale cu ducele de Clarence, moștenitorul tronului, și Liga Egipteană al cărei președinte onorific este, prin simbolul zeului Thot și anume ibisul, hieroglifa desenată cu sângele victimelor.
            La acest punct în desfășurarea evenimentelor Sarah este chemată de către nașul ei, Mortimer, să ajute ancheta și la protejarea numelui casei regale. Însă Sarah și prietenul ei francez Maurice du Gard, pe care l-a solicitat datorită multitudinii lui de talente, descoperă mult mai multe decât aveau voie să știe și anume faptul că la originea crimelor stă o sectă egipteană care căuta Focul lui Ra o armă puternică de exterminare în masă. Aceste informații precum și răpirea nașului ei mută întreaga acțiune în Egipt, în căutarea Cărții Tainelor cea care deține misterul Focului lui Ra. Umbra lui Thot este locația Cărții Tainelor, însă unde se află Umbra lui Thot e o adevărată enigmă.
            Sarah pornește într-o aventură prin deșerturile Egiptului, o aventură din care nu toți membrii se vor întoarce, iar cei ce se vor întoarce totuși vor fi cu totul alți oameni; o aventură în care bănuielile și neîncrederea se nasc printre membrii expediției, o aventură în care jaful și trădarea sunt la ele acasă; o aventură în care arșița deșertului și setea sfâșietoare sunt cei mai aprigi și mai neîndurători criminali. Date fiind aceste circumstanțe cu greu se mai poate crede că expediția va avea vreun succes sau că membrii ei vor mai ajunge în viață înapoi la Londra.
            Chiar dacă deșertul aspru și insecuritatea fiecărui moment pe acele meleaguri sunt prezente permanent în cea de-a doua jumătate a romanului Umbra lui Thot, asta nu înseamnă că “floarea” dragostei nu poate răsări, deoarece din punct de vedere literar “solul” e propice dezvoltării idilelor amoroase.

            Dacă întreaga misiune a fost încununată de succes, dacă criminalul a fost prins sau dacă idila din deșert a rezistat și în mijlocul civilizației sau ce alte mistere mai ascunde Umbra lui Thot, vă las pe voi, cititorii, să descoperiți. Pe final vreau să redau ultima frază din cartea lui Michael Peinkofer : … istoria lui Sarah Kincaid și a moștenirii ei întunecate, a luptei împotriva conjurațiilor tenebroase și a puterii trecutului încă nu a fost povestită până la sfârșit …
Linkuri de achiziție:  prin elefant.ro
                               prin libris.ro

           Lectură plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu