Pagini

luni, 10 octombrie 2011

Recenzie: Eugen Ovidiu Chirovici - Labirinth.com

Deși pornesc cu scepticism la lecturarea unei cărți contemporane și mai ales cu autor român – nu am nimic împotriva scriitorilor români contemporani și nici nu cred că sunt inferiori celor din vest, doar că sistemul nostru educațional nu îi promovează, ci se oprește la Marin Preda, de parcă de acolo și până în prezent nu mai este nimic demn de meționat – mi-am zis că ocultismul și influența astrală sunt teme mai puțin abordate într-un roman, așa că trebuie să fie ceva proaspăt. Labirinth.com chiar e ceva revigorant, nu doar o simplă lectură de vacanță, iar Eugen Ovidiu Chirovici chiar scrie bine.


            Viața lui Paul Slwyer începe o schimbare radicală în momentul în care găsește niste chei, în hol, care au ajuns acolo fără nici o explicație plauzibilă. Începând de acolo dezleagă tainele jocului de Tarot cu semnificații ce le întâlnește tot mai des. Viața i se complică tot mai tare atât pe plan personal cât și pe plan profesional din momentul în care acceseaza labirinth.com. Servicii secrete, organizații teroriste și antiteroriste îl abordează permanent, precum și îndrumătorii din labirint. Fiecare îi oferă anumite informații, povestiri și frânturi de adevăr pentru a nu se rătăci în labirint și a evada de acolo. Frecvent firul narativ revine la un moment din copilăria lui Paul, moment în care a vizitat o casă bântuită împreună cu o fată, Marsha Jackson. Importanța acestui fragment de amintire se dezvaluie doar în ultimele pagini, unde cititorul poate de asemenea găsi importanța tuturor evenimentelor relatate de-a lungul celor 472 de pagini de roman.
            Acțiunea se desfășoră în America, în New York City și Illinois, cu mici popasuri în Europa, Londra și Barcelona mai precis. De ce acțiunea unui roman scris de un autor român are loc în America? Pentru asta nici măcar autorul însuși nu poate oferi o explicație, ci pur și simplu așa a simțit el că trebuie să fie <<Acolo ”am văzut-o” și nu în altă parte...>>, după cum mărturisește în nota de la finalul cărții.
                        De la monotonă și liniștită, viața lui Paul Slwyer devine agitată și plină de neprevăzut. Adevărurile se modifică constant, minciunile sunt plauzibile, explicațiile autorităților nu sunt suficiente, cariera se duce pe apa sâmbetei, iubita este răpită și Paul nu are altă șansă decât să caute ieșirea din labirint. În cele din urmă găsește ieșirea din labirint în Barcelona unde plasează o geantă fără să știe că era o bombă și așteaptă, într-o cameră murdară de hotel, să fie prins de autorități sau de teroriști.
            Finalul acesta neașteptat este oferit de E.O. Chirovici cu 70 de pagini înainte de sfârșitul romanului astfel că inevitabil te întrebi ce mai poate urma, că doar faptul că o revede pe Kathe, iubita lui, nu poate ține 70 de pagini, adică ce ar mai fi de spus despre reîntâlnirea lor ?
            Însă scriitorul ne rezervă o cu totul altă perspectivă, (în ultimele 70 de pagini) cea reală, mai exact, iar acum unele evenimente și întâmplări care nu păreau să se lege de firul narativ, capătă sens. Ultima pagină rezervă cea mai mare surpriză, pe care însă vă las plăcerea să o descoperiți singuri.
            Labirinth.com este un roman ce trebuie citit, un roman captivant, un roman care depășește tiparele, un roman care de fapt stabilește noi limite în literatura română. Cartea lui Eugen Ovidiu Chirovici ar trebui studiată la facultate și chiar la liceu deoarece e un exemplu ușor digerabil de literatură postmodernă, la îndemana oricărui neinițiat în tainele literaturii culte.
            Închei recomândându-vă să nu ratați Labirinth.com și printr-un citat al autorului, care mi-a plăcut: „Și, până la urmă, dincolo de intențiile scriitorului, o carte își are autonomia și destinul propriu”.
               Linkuri de achiziție: - prin elefant.ro



Lectură plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu